• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKROZ IZBACUJU UGALJ: Nemci ukidaju termoelektrane do 2038.

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Zdrava životna sredina znači dugoročno planiranje, znaju to Nemci, koji su se dogovorili da ugase sve elektrana na ugalj u periodu od 2035. godine do kraja te decenije.

 Nemačka zatvara termoelektrane Izvor: MONDO/Jelica Dojčinović

Vlada Nemačke je imenovala komisiju koja je pre godinu dana preporučila da Nemačka prestane da koristi ugalj za proizvodnju električne energije najkasnije do 2038. godine u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

Napori da se ove ideje pretoče u politiku bili su u zastoju u prethodnih nekoliko meseci, prevashodno jer su pojedine oblasti, naročito manje razvijeni istok zemlje, veoma zavisne od vađenja lignita.

Možda će vas zanimati

Zvaničnici federalne vlade i guverneri pogođenih saveznih država usaglasili su "put prema gašenju" elektrana na ugalj na sastanku koji je završen rano jutros, navodi se u vladinom saopštenju, prenio je AP.

Dodaje se da će plan biti preispitan 2026. i 2029. godine da bi se utvrdilo da li Nemačka 2035. godine može da obustavi proizvodnju struje sagorevanjem uglja, tri godine pre krajnjeg roka. Ostali detalji za sada nisu poznati.

Nemačka dobija više od trećine električne energije sagorevanjem uglja i generiše velike količine gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, čime se doprinosi globalnom zagrevanju, zbog čega je vlada pod velikim pritiskom ekoloških organizacija.

Nemci su krajem 2018. godine praktino ugasili industriju vađenja uglja, svečanim zatvaranjem jednog od dva poseldnja rudnika.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image