• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija će još DVE DECENIJE "grcati" u Titovim dugovima?

Izvor mondo.rs Izvor Novosti

Po ovom osnovu dugujemo još 1,9 milijardi evra, piše štampa.

 Dugovanja Srbije iz doba Tita otplaćivaćemo još dve decenije Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Putevi u koje su ugrađeni dosad su više puta popravljani, a industrijski kapaciteti sasvim moguće nisu preživeli tranziciju. Krediti podignuti u staroj državi, Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, od kojih su finansirani, međutim, još su na spisku naših obaveza.

Tokom ove godine Srbija će po osnovu glavnice i kamate na ove zajmove dati 241,64 miliona evra. Rate nekim od ovih kreditora plaćaćemo do - 2041. godine, pišu "Novosti".

Možda će vas zanimati

Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Srbija, prema stanju poslednjeg dana prošle godine, duguje još ukupno 1,9 milijardi evra.

Obaveze imamo prema Svetskoj banci, Pariskom klubu poverilaca, Slovačkoj Republici i Kuvajtu.

Reč je o zajmovima koje je SFRJ uzimala tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Zaključno sa 1983. kada su prvi put reprogramirani.

Nakon otpisa dela potraživanja Pariskog i Londonskog kluba, Srbiji je ostalo da otplati 6,4 milijarde dolara.

Danas ubedljivo najviše još dugujemo Pariskom klubu - puna milijarda evra, Svetskoj banci 652,74 miliona evra, Kuvajtu 251,41 milion evra i Slovačkoj - 6,43 miliona evra. Ovaj poslednji otplatićemo tokom 2020. godine.

"Dug prema navedenim poveriocima Republika Srbija otplaćivaće zaključno sa 2041. godinom, i to Svetskoj banci do 2031, Pariskom klubu poverilaca do 2041, Slovačkoj u 2020. godini i Kuvajtu do 2034. godine", objašnjavaju u NBS.

"Dugovanja prema navedenim poveriocima nastala su u godinama koje su prethodile prvom reprogramu dugova iz 1983. Sredstva dobijena od tih poverilaca korišćena su za infrastrukturne projekte, kao i za potrebe privrede - izgradnju industrijskih kapaciteta, poljoprivredu, elektroprivredu, vodoprivredu, šumarstvo, saobraćaj".

Kad se pretresu svi ovi podaci, nekadašnja nezvanična kafanska pesma "Druže Tito, diko naša, tebi žito, nama šaša" i ove 2020. godine zvuči više nego aktuelno, piše list.

Inače, Srbija je svoje obaveze iz perioda bivše SFRJ reprogramirala počev od 2002. godine, i od tada blagovremeno servisira te obaveze prema redovnim planovima otplate. Deceniju pre toga, od 1992. godine do 2002. nismo otplaćivali te dugove.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 93

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Naravno

jos jedan spin o Titovim dugovima. Aj malo istine da se igramo. Srbija je 2008. imala spoljni nesto preko 8 milijardi dolara, i to je tada spusten sa 11 milijardi evra, od 2008. do 2012 narastao je na nesto preko 15 milijardi evra, da bi u decembru 2019. bio preko 31 milijarde evra. Sada prosudite sami ko i koliko se zaduzivao. Ne dozvolite da vas lazu, mislite svojom glavom.

Slovenacki dug 46 mlrd

SfRJ imala je dug od 21 mlrd (g. 1989) ... danas imaju Slovenaci duga vise od 46 mlrd ... i Srbija ima 24,5 mlrd duga

Веверица

А, колико дуго ћемо враћати ове нове дугове?

special image