• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GORIVO BUDUĆNOSTI?: U Sisku BIOETANOL umesto nafte

Izvor mondo.rs Izvor poslovni.hr

t Belgijska kompanija tvrtka De smet (De Smet Engineers & Contractors, DSEC) objavila je da su počeli raditi na osnovnom inženjerskom ugovoru za Inu, koji pokriva deo projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju bioetanola druge generacije u Sisku.

Kad bude gotovo, taj projekt će Ini omogućiti validaciju planirane izgradnje postrojenja u Sisku, a koji je Ina obećala kao deo kompenzacijskih mera nakon najave zatvaranja osnovne prerade nafte u sisačkoj Rafineriji, piše Poslovni.hr.

To u objavi navodi i DSEC istaknuvši kako projekt ima za cilj da "uspostavi održivu industrijsku aktivnost kao alternativu za Rafineriju nafte Sisak".

Možda će vas zanimati

Plan je da biorafinerija ima godišnji kapacitet 55.000 tona druge generacije (2G) bioetanola, a za sirovinu će koristiti lokalno uzgajan miskantus i lignoceluloznu biomasu, kao što su ostaci žitarica i uljarica. Prema Studiji uticaja na životnu sredinu budućeg postrojenja za bioetanol iz 2017. razmatra se i proizvodnja električne energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora (ostaci biomase iz proizvodnje i po potrebi drvna sječka), te proizvodnja ugljen-dioksida nastalog u proizvodnji bioetanola, koji bi se koristio za povećanje randmana nafte.

Za planirani proizvodni kapacitet godišnja količina potrebne sirovine procenjena je na 370.000 tona, koje Ina namerava da osigura prikupljanjem poljoprivrednih ostataka direktno sa njiva, te uzgojem energetskih biljaka u krugu 75 km oko Siska.

Ina je pre nekoliko meseci dovršila testiranje miskantusa za proizvodnju biogoriva, poručivši kako su rezultati testiranja optimistični jer su pokazali da tehnologija "sunliquid" može uspešno da preraditi miskantus u lignocelulozne šećer i etanol.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image