• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAPREDUJEMO: U Srbiji je sve manje moguće da se pere novac

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srbija je napredovala i ispunila ghotovo sve preporučeno od Radne grupe za finansijsku aktivnost (FATF), međuvladine organizacije za sprečavanje protiv pranja novca i finansiranje terorizma.

Srbija je sada "usklađena" sa pet od 40 preporuka FATF-a, i "u velikoj meri usklađena" sa njih 31. Ostaje "delimično usklađena" sa četiri preporuke.

Možda će vas zanimati

"Kao rezultat napredovanja Srbije od 2016. godine u jačanju okvira za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (AML/CFT), telo Saveta Evrope MANIVAL je u novom izveštaju, pozitivno ocenilo zemlju u ispunjavanju tri preporuke FATF-a", navodi se u saopštenju ovog organa Saveta Evrope dostavljenom Tanjugu.

Prema oceni MANIVAL-a, Srbija je potpuno "usklađena" sa FATF-ovom preporukom 18 - unutrašnja kontrola i strane podružnice i zavisna preduzeća.

OSTAJEMO POD "POJAČANIM PRAĆENJEM"

MANIVAL je odlučio da Srbija ostane u pojačanom procesu praćenja i da nastavi da izveštava ovo telo o daljem napretku u jačanju primene mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se podseća da je Srbija prvobitno u toj oblasti ocenjena kao "delimično usklađena", jer nije imala odredbu kojom se podružnice i zavisna preduzeća u većinskom vlasništvu neke strane finansijske grupe obavezuju na primenu AML/CFT programa.

Narodna banka Srbije je u avgustu 2019. godine izvršila potrebne dopune Smernica za primenu Zakona za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, čime je taj nedostatak otklonjen.

"MANIVAL zaključuje da je Srbija postigla značajan napredak u rešavanju svih preostalih nedostataka i na osnovu toga zemlja je ocenjena kao 'usklađena'", piše u izveštaju.

Dalje se navodi da je Srbija takođe preduzela neophodne korake da popravi gotovo sve ranije utvrđene nedostatke kod FATF-ove Preporuke 6, koja se odnosi na ciljane finansijske sankcije vezane za terorizam i finansiranje terorizma, tako da je sada ocenjeno da je zemlja "u velikoj meri usklađena".

Ranija ocena iz 2016. godine glasila je "delimično usklađena".

Pored toga, Srbija je otklonila i većinu nedostataka u okviru FATF-ove Preporuke 8 koja se tiče neprofitnih organizacija, konstatuje MANIVAL, uz napomenu da su preostali samo manji nedostaci i da je zbog toga ocenjena kao "u velikoj meri usklađena".

I kod ove preporuke je u ranijem izveštaju zemlja bila ocenjena kao "delimično usklađena".

U izveštaju MANIVAL-a je takođe analiziran napredak postignut u primeni novog zahteva koji se odnose na FATF-ovu Preporuku 2 o nacionalnoj saradnji i koordinaciji, koji je FATF izmenio od usvajanja poslednjeg izveštaja o praćenju Srbije. U pogledu ove preporuke, ocena je ostala nepromenjena i glasi "u velikoj meri usklađena".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realan 018

😂😂😂😂

marko

sve je isto samonadrugi način

Grobar

Ahahaha

special image