• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOLJE GLOBA NEGO ZATVOR: Čelnici Erbas se nagodili da "ne leže" zbog mita

Izvor mondo.rs Izvor Financial Times

Evropski proizvođač aviona nagodio u slučaju istrage korupcije sa vlastima u Francuskoj, Velikom Britanijom i SAD. Da bi izbegli odlazak u zatvor, čelnici pristali da Erbas plati milijarde evra penala.

Iz Erbase je rečeno da su postigli dogovor "u principu" zbog optužbi za podmićivanje i korupciju, a u slučjaju koji vodi SAD i za krđene propisa o transportu oružja.

Sporazum tek trebaju da potvrde sudske vlasti u tri zemlje, kaže se u saopštenju koje je objavljeno danas.

Erbus nije dao detalje, prenosi "Fajnenšel tajms", ali analitičari pretpostavljaju da se pred kompanijom nalazi plaćanje oko 3 milijarde evra globe.

S tolikom cifrom Erbas bi neslavno pretekao Rojs Rojs, koji je pre tri godine u sličnom slučaju za penale da 792 miliona evra. Tada je deo globe za Britaniju bio 591 miliona evra, i to je bia najveća kazna koju su ikada dotad naplatile vlasti u Londonu za neku kompanijsku kriminalnu aktivnost.

Prema zakonima, ako korporacije priznaju zločin, mogu da izbegnu kriminalnu odgovornost u zamenu za novčanu kaznu i primenu mera nadzora.

Svoju "kaznu" već su platili viši menadžeri Erbasa, u kome je procenjeno da će lakše izdejstvovati dogovor u slučaju koji se oteže četiri godine, ako ovi odu sa pozicija, čak i ako nisu (direktno) učestvovali u nezakonitim aktivnostima.

Kompanija je morala da unapredi svoje etičke i procedure internih žalbi, sprovede nezavisnu istragu, i značano smanji upotrebu posredničkih agencija (jedan od poznatih načina pranja novca i izvlaćenja para iz kompanija) za ugovaranje posla.

Kako i zašto kompanije sarađuju sa vlastima i kako se obezbediti od korupcije u firmi, nedavno je za MONDO govorila i ekspert Miroslava Gaćeša iz Dilojta.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image