• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemačka opet traži radnike u Srbiji: Posao za 100.000 ljudi, nude i smeštaj

Izvor mondo.rs Izvor Deutsche Welle

Negovatelji, šoferi, majstori svih vrsta, IT stručnjaci… sve to Nemci traže u Srbiji, a sada su u potrazi i za železničarima.

 Posao u Nemačkoj za železničare Izvor: MONDO, Lana Stošić

Nemačka železnica narednih godina navodno planira da zaposli 100.000 ljudi.

U petak su u mestašcu Kornvesthajm kod Štutgarta okupljeni novinari mogli da vide trojicu Španaca. U kokpitu lokomotive sedeo je Albar Garsija (39), simpatični brkajlija iz Madrida. Budući mašinovođa i dvojica kolega deo su grupe od tridesetak Španaca koji su stigli na obuku u Nemačku, a onda će početi da rade za železnice.

Možda će vas zanimati

Garsija je imao sreće – na konkurs Nemačkih železnica javilo se čak 11.000 kandidata iz Španije, piše "Dojče vele".

Potreba je ogromna. Nemačka železnica ima 320.000 zaposlenih, od toga 200.000 u Nemačkoj, i sada strahuje od praznog domaćeg tržišta rada. Posebno jer u penziju odlaze bejbibumerske generacije – one rođene između sredine četrdesetih i šezdesetih.

Već za ovu godinu zato Železnica traži 2.300 mašinovođa, 2.000 dispečera i 1.000 mehaničara. Onima na ubrzanoj obuci nudi se besplatan kurs jezika, Železnica navodno brine i o smeštaju, a zatim je stalni posao zagarantovan.

Od nedavno Nemačka železnica ima "cross border jedinicu" koja traga za radnicima u inostranstvu. Kako kažu, osim Španije, fokus je na Srbiji, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Grčkoj i Italiji, navodi "DW".

Veliko interesovanje u Španiji pokazuje da je "ispravno pronalaziti nove puteve u pridobijanju personala", izjavio je Martin Zajler, član upravnog odbora Nemačkih železnica zadužen za ljudske resurse.

Stanovnici Srbije će od 1. marta moći da dođu do posla u Nemačkoj pod istim uslovima kao i njeni građani, za ona zanimanja koja su označena deficitarnim. Novi zakon će doneti olakšice u pogledu zapošljavanja građana Zapadnog Balkana, ali s druge strane, i ograničenja za pojedine generacije koji žele da žive i rade u najjačoj evropskoj ekonomiji.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Loko

Treba li im direktora?

Spok

Idem i ja u Dojc-pod uslovom,platu 20 000 €(Bajatoviceva) mesecno.

Lilihip

A ne..ne..braćo Nemci,nema više radne snage iz Srbije,tu se sada dobro živi,standard skočio,očekuje se najezda gastarbajtera sa zapada

special image