• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvozićemo i digitalnu poljoprivredu? Uspešan srpski sistem

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srbija ima jedinstveni sistem za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi koju će kao gotovo rešenje sa već potvrđenim rezultatima ponuditi drugim državama kroz proses "Mini Šengena", kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

 Izvozićemo i digitalnu poljoprivredu? Uspešan srpski sistem Izvor: Screenshot/sezonskiradnici.gov.rs

Na skupu "Digitalna saradnja: transformacija vlada" Nedimović je rekao da elektronsko rešenje za prijavu sezonskih radnika niko drugi nema i da je ono srušilo sve birokratske barijere.

"Imamo gotovo rešenje koje smo toliko osavremenili i koje je dalo konkretne rezultate", rekao je Nedimović koji je govorio o prednostima te aplikacije kao alata za suzbijanje sive ekonomije.

Možda će vas zanimati

Naglasio je da ranije, recimo, berači nisu imali nikakva prava, ni PIO ni zdravstveno osiguranje, a da sada uz pomoć aplikacije odmah po prijavi radnika softver sve sam uradi i evidentira radnika za penzijsko-invalidsko osiguranje, za staž osiguranja, evidentira ga u bazi zdravstvenog osiguranja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti, za poreze.

Ministar je naveo da je tim sistemom do sada prijavljeno 26.998 lica, gotovo 900.000 radnih dana, 319 poslodavaca, a aplikaciju koristi i 99 poljoprivrednih gazdinstava u slučajevima kada angažuju sezonce.

"LOV" NA PAPIRNE POLJOPRIVREDNIKE

Dodao je da će i prijava za subvencije takođe biti elektronska, te primetio da postoji bar 40 odsto upisanih vlasnika poljoprivrednog zemljišta koji nisu ni videli parcelu, a mogu da dobiju subvencije. "Naš posao je da podstičemo stvarne poljoprivrednike, a ne papirne poljoprivrednike", poručio je.

"Ovo je dobar primer kao pilot projekat za druge grane privrede kako da se transformišu, pre svega mislim na turizam, ugostiteljstvo. Tu ima jako puno prostora", kaže Nedimović.

Ministar je poručio da je cilj da se u Srbiji uspostavi ePoljoprvreda, što vidi kao veliki zahvat koji će promeniti pristup agraru.

Nedimović je pomenuo kao dobar primer i potpunu digitalizaciju svih informacija vezanih za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

"To je", kaže, "bila tabu tema, pominjalo se da imamo 800.000, 300.000, 500.000, 600.000 hektara, a to, dodaje, uopšte nije tema, jer je evidentirana svaka parcela i zna se šta se na svakoj dešava".

Naveo je i da su te informacije dostupne svakom građaninu ili poljoprivredniku u svakom trenutku, pa čak i informacije o tome po kojoj ceni je koja parcela izdata.

Ministar je najavio da će novi projekat podrazumevati transformaciju čitave srpske poljoprivrede, a to je takozvani eAgrar, registracija svakog gazdinstva elektronskim putem.

Nedimović je kazao da će u eAgraru biti sve platforme i baze Ministarstva poljoprivrede, kroz projekat koji se sprovodi sa Svetskom bankom.

"Ovo će biti veliki zahvat i promeniće pristup poljoprivredi", rekao je Nedimović.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image