• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Bosanci hoće na Turski tok

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine (BiH) Staša Košarac rekao je da je vreme da se otvori ozbiljan dijalog o šansi da ta zemlja bude deo gasovoda Turski tok.

Iz Republike Srpske, kao entiteta Bih, i ranije su se izneli želju da se priključe gaosovodu a sada je za Betu i ministar BiH rekao da je taj gasovod i svojevrsni regionalni projekat i da je Srbija opredeljena da bude njegov deo, a da ni BiH ne bi trebalo da ostane izolovana od projekata koji bi obezbedio stabilno snabdevanje gasom, diverzifikaciju izvora snabdevanja i razvoj tržišta prirodnog gasa.

Možda će vas zanimati

Košarac je rekao da su "politički zvaničnici Republike Srpske o toj mogućnosti već razgovarali sa ruskim i turskim zvaničnicima", a da je u BiH neophodan konsenzus kako bi se realizovao konačni cilj da gas dođe do potrošača.

Gasovod Turski tok snabdeva Tursku ruskim gasom, a planirano je da se izgradi i kroz Bugarsku i Srbiju i da kroz Mađarsku ide ka drugim zemljama.

GAS STIGAO DO BUGARSKE

Turski tok se prostire od ruskog grada Anapa na Crnom moru do turskog grada Kijikoj. Projektovani kapacitet je 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Komercijalna upotreba počela je 1. januara 2020. godine, kada su stigle prve količine gasa iz Rusije, da bi Turska odmah počela da prosleđuje 46% gasa dalje Bugarskoj. Ruski gas ovim putem još nije stigao do Srbije i dalje (Mađarska, BiH) ali se očekuje brzi završetak i tog dela gasovoda.

"Najbolje bi bilo da se entiteti usaglase o tom pitanju, ali isto tako moram reći da ne postoji nijedan razlog da jedan entitet sprečava drugi entitet u realizaciji projekata, kao i u razvoju gasne mreže", rekao je Košarac.

Dodao je da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i on kao resorni ministar "učiniti sve što je u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima da koordiniraju aktivnosti entiteta i da zajedno sa ostalim ministarstvima u Savetu ministara BiH ubrzaju procese donošenja odluka potrebnih na nivou zajedničkih institucija''.

"Građani i privreda ne smeju ostati bez gasa, energenta 21. veka. BiH nema sopstvenih resursa prirodnog gasa, pa smatram da jedan od prioriteta u razvoju energetskog sektora mora biti obezbeđenje novih pravaca snabdevanja, kao i diverzifikacija izvora", rekao je Košarac.

On je rekao da u "tom kontekstu posmatra i pitanje uključenja BiH u projekat gasovoda Turski tok čiji se nastavak planira dalje ka Srbiji, a interkonekcija za BiH u Rači".

Izgradnja kraka tog gasovoda kroz Republiku Srpsku i dalje ka Federaciji BiH obezbijedila bi, prema njegovim rečima, novu rutu snabdevanja te zemlje prirodnim gasom.

"Ako prepustimo ekonomskim interesima da odlučuju, priključenje na gasovod Turski tok sigurno će biti razvojna šansa za BiH. Gasifikacija donosi ogromne prednosti ne samo domaćinstvima, nego i privredi u celini", ocenio je Košarac.

To će, kako je rekao, podsticati domaće i strane investicije, a zbog konkurentne cene tog energenta, omogućiće i najširu ekonomsku korist za građane.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image