• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIVA KNJIGA NALED-a: Ispunjeno 40% preporuka Vladi

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Od 241 preporuke koje su prošle kroz sve dosadašnje Sive knjige, čak 118 ili svaka druga je našla put do zakonodavca, izjavio je predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić na predstavljanju novog, 12. izdanja Sive knjige.

U novom izdanju Sive knjige je 27 preporuka, a među 10 prioriteta posebno je izdvojio smanjenje poreza i dopirnosa na zarade, unaredenje i proširenje sistema fiskalizacije, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta, proširenje obuhvata zakona za sezonske radnike, razvoj sistema eAgrar, registraciju poljoprivrednih gazdinstava i dodelu subvencija, i dokazivanja troškova prevoza.

Možda će vas zanimati

Na godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama, Đokić je izrazio zadovoljstvo što godinu za nama završavamo sa 17 sprovedenih preporuka.

"To je najbolji rezultat u poslednjih pet godina i 40 odsto više u odnosu na prethodno izdanje. Većina sprovedenih preporuka je u znaku digitalizacije, eliminisanja papira i skupih relikata prošlosti", kaže Đokić.

NA RUKE

Siva knjiga uručena je premijerki Ani Brnabić, potpredsednici Vlade i ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović, ministru finansija Siniši Malom, ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću, ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću, najagilnijim lokalnim liderima, prisutnim gradonačelnicima...

Naveo je da je najviše uspeha u rešavanju preporuka Sive knjige imali Ministarstvo fiiansija i Poreska uprava.

Tako je rekao da je uveden elektronski sistem i objektivna formula za automatsko obračunavanje paušalnog poreza koje uvodi predvidivost poslovanja i predstavlja pravu malu revoluciju za više od 100.000 preduzetnika u Srbiji.

Sledeći korak je, kaže, objedninjna naplata poreza i doprinosa na jednu uplatnicu.

Navodi i da je rešena i najstarija preporuka Sive knjige time što je omogućeno izdavanje elektronskih uverenja, koje je sada besplatno.

"Za ovu godinu ostaje naša preporuka da isto rešenje zaživi i na niovu lokalne samouprave i ovde očekujemo snažnu podršku nadlnog ministartsva", kazao je Đokić.

Kako je rekao, ministarstva pravde, finansija, Poreska uprava i Ministarstvo građevinarstva i Republički geodetski zavod zajedno su rešili još jednu važu preporuku iz Sive knjige, a to je automatizacija obračuna i podnošenja prijava za poreze na imovinu.

Ukidanjem poreskih prijava zaokružena je nova procedura upisa u katastar što će, navodi Đokić, u praksi značiti dva šaltera manje za građane i privredu i uštede od 24 miliona evra u naredne četiri godine.

Čestitao je ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorani Mihajlović, za velike pomake ostvarene u oblasti imovine i izdavanja građevinskih dozvola kao pokretača ekonomskog razvoja.

Đokić kaže da je među rešenim preporukama Sive knjige i novi Zakon o arhivskoj građi posle 120 godina koji će, dodaje privredu osloboditi milionskih troškova zakupa magacina i čuvanja dokumentacije na papiru i omogućiti da je digitalizuju i arhiviraju u elektronskom obliku.

Najavio je da će NALED poseban fokus staviti na sektor zdravstva i već ovog meseca objaviti prvo specijalno izdanje Sive knjige zdravstva sa preporukama za unapređenje zdravstvenih usluga, finansiranja ustanova i snabdevanja lekovima.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image