• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NARAVNO DA MOŽE: Priboj dokazao da za porez ne mora keš plaćanje

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Svako ko nešto ima zna kakve su muke s plaćanjima dažbina na državnim šalterima. Opština Priboj je dokazapa da to i u Srbiji može mnogo lakše, bez odlaska u banku.

Priboj je osvojio prvo mesto na takmičenju Šampioni bezgotovinskog plaćanja i dobiće dečje igralište u vrednosti 20.000 evra, objavljeno je danas.

U takmkičenju koje su od 1. jula do 31. decembra 2019. organizovali Kancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu i Nacionalna alijansa za lokali ekonomski razvoj (NALED) učestvovalo je 60 opština i gradova u Srbiji.

Možda će vas zanimati

Njihovi građani su tokom šest meseci bezgotovinski platili 13.560 taksi, naknada i poreza u iznosu od 21,6 miliona dinara. Time su uštedeli i do 500 dana odlazaka na šaltere banaka i pošta kako bi doneli uplatnice kao dokaz o uplati nameta.

Građani Priboja su najviše koristili kartice prilikom plaćanja na šalteru opštinske uprave, a drugo mesto zauzela je Crna Trava, zatim slede Irig, Sombor, Vranje, Pančevo, Šabac, Novi Sad, Žabalj i Leskovac.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović naveo je da su najznačajniji rezultati tog takmičenja uspostavljanje novog sistema i infrastrukture elektronske uprave.

"U periodu od šest meseci uspeli smo da instaliramo preko 200 POS terminala na šalterima, na kojima smo uspeli da obezbedimo najniže provizije za plaćanje naknada, taksi i porezi. Rezultat ove akcije je i mera koja je u skladu sa Nacionalnim akcionim planom za suzbijanje sive ekonomije, a to je korišćenje bezgotovinskog načina plaćanja", objasnio je Jovanović.

On je rekao i da može da se očekuje da će do kraja aprila u gradovima, opštinama i šalterima jedinica lokalnih samouprava biti instalirano više od 500 POS terminala.

Potpredsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević kazao je da u Srbiji ima 8,5 miliona platnih kartica, ali da je od toga aktivno 4,5 miliona, kao i da postoji 90.000 POS terminala, što je 2,5 puta manje od evropskog proseka.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je bezgotovinsko plaćanje u uslužnim centrima samo jedna od mogućnosti koja se za građane i privredu uvodu reformom javne uprave.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djuka

ma obezbedicete vi i kamile da dolaze do gradjana samo da vam narod placa dadzbine i razne namete kako bi se vi posle baskarili sa platama i milionskim konbinacijama!!! lopovi

special image