• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSIJA UZVRAĆA agro UDARAC: A sad VI DA KUPITE OD NAS!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Rusko-srpski sporazumi o slobodnoj trgovini, koje decenijama ističemo kao "veliku izvoznu šansu Srbije" sada pokazuje drugu stanu medalje – Rusi zahtevaju da poveća uvoz njihovih poljoprivrednih proizvoda u Srbiju.

  Rusija želi da poveća poljoprivredni izvoz u Srbiju Izvor: Sereenshot/Youtube/ Tectron415

"Zainteresovani smo da povećamo izvoz žita, mesa, ribe i mlečnih proizvoda u Srbiju", rekao je zamenik ruskog ministra poljoprivrede Sergej Levin, nakon sastanka Rusko-srpske radne grupe u Ministarstvu poljoprivrede Rusije u sredu, prenosi Sputnjik.

Rusko-srpski sporazum o slobodnoj trgovini proširen je nedavno i na sve zemlje Evroazijske unije, a Srbija se dugo nadala da bi joj to značajnije pomoglo u izvozu, pre svega, poljoprirvrednih proizvoda. Međutim, šansa je samo delimično iskorićena (uglavnom s jabukama) a sada je argrarni sektor Rusije, uprkos sankcimama, toliko ojačao da velike kolčine robe može da plasira i u izvoz. 

Rusija želi da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiju a da bi dodatno poboljšala bilateralne trgovinske odnose, sastavljen je spisak tamošnjih kompanija - potencijalnih izvoznika poljoprivrednih proizvoda u Srbiju.

Na sastanku su učestovali predstavnici ruske i srpske radne grupe - Sergej Levin i srpski državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić, navodi ruska agencija.

Oni su razgovarali o saradnji Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, a takođe i o veterinarskom i fitosanitarnom nadzoru.

Bogdan Igić je, prema Sputnjiku, rekao da je Srbija spremna da poveća zalihe živine, sira i konditorskih proizvoda iz Rusije.

Levin je istakao pozivan trend razvoja trgovinskih odnosa u poljoprivrednoj industriji, navodeći da je poljoprivredna trgovinska razmena dve zemlje prošle godine porasla za sedam odsto - na 481 milion dolara, dok je izvoz iz Rusije porastao za 17 odsto i dostigao 90 miliona dolara.

Rusija uglavnom izvozi u Srbiju razne prehrambene proizvode, suncokretovo ulje i živinu, industrijski duvan i cigarete, a uvozi voće, sir, soju i povrće.

Dve strane su se dogovorile da u bliskoj budućnosti posete delegacije predstavnika poslovnih krugova, kako bi organizovale pregovore o snabdevanju poljoprivrednom robom.

"Učesnici sastanka su pohvalili konstruktivan dijalog između nadzornih organa dveju zemalja u oblasti veterinarske i fitosanitarne kontrole. Izveštaj o sastanku radne grupe biće predstavljen tokom sastanka Rusko-srpskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koji će biti održan u martu u Kazanju", dodaje se u informaciji.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Mi njima jabuke oni nama hiljadu drugih proizvoda, nista lepse od tople bratske ljubavi nasih Rusa! Dal cemo se ikad otrezniti pitam se!

Bcb

@Ivan plus gorivo loseg kvaliteta.

$€₽БИА

@Ivan те јабуке што ми продајемо овде у Русији нису никаквог квалитета и тешко да би их ико купио мислим да су чак и препаковане из Пољске, осталих производа скоро и да нема, паштете и нешто млечних производа, има и Златиборац који је и сами знате каквог квалитета. И шта ми хоћемо?!? Ми би паре а?

special image