• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaboravite na inflaciju a očekujte rast BDP, poručuju iz Narodne banke

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Privredni rast Srbije u ovoj i narednoj godini iznosiće 4% zbog rasta investicija, izvoza i potrošnje domaćinstava, a inflacija će ostati niska, poručuju iz NBS. Privukli smo više od polovine investicija na Zapadnom Balkanu.

  Tabaković i NBS o inflaciji, BDP i privlačenju stranih investicija Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Rastu investicija, rekla je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na predstavljanju Izveštaja o inflaciji, najviše će doprinositi realizacija infrastrukturnih projekata, unapređenje poslovnog ambijenta i povoljniji izvori finansiranja privatnog sektora.

Tabaković je istakla da su devizne rezerve prošle godine povećane za 1,9 milijardi - na 13,4 milijarde evra, što je dodatno povećavalo otpornost domaće privrede na eksterne šokove.

Možda će vas zanimati

Ona je ukazala da će NBS i dalje sprovoditi mere koje će garantovati nisku inflaciju i stabilan devizni kurs, što će doprinositi konkurentnosti privrede, rastu zaposlenosti i standarda građana.

"Politike koje daju rezultate ne treba menjati", kazala je Tabaković.

Prema februarskoj centralnoj projekciji, međugodišnja inflacija, koja je na kraju 2019. iznosila 1,9 odsto, u prvoj polovini ove godine kretaće se oko donje granice cilja nakon čega će se postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja, ali će se do kraja perioda projekcije zadržati ispod nje.

U izveštaju NBS je navedeno da je deficit tekućeg računa u 2019. pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija petu godinom zaredom, koje su prema preliminarnim podacima iznosile 3,8 milijarde evra.

"Naša zemlja je u poslednje dve godine sama privukla 55 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu", zaključila je Tabaković.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image