• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štedite u dinarima, više se isplati

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Dinarska štednja stanovništva u bankama u Srbiji krajem 2019. godine iznosila je 79,5 milijardi, što je za 30 odsto, odnosno 18,4 milijarde dinara više nego na kraju prethodne godine, a četiri puta više u poređenju sa 2012. godinom, saopštila je Narodna banka Srbije.

"Rast dinarske štednje u 2019. godini je najveći godišnji rast od kako se prate podaci", navela je NBS i istakla da je dinarska štednja i dalje isplativija od devizne.

I devizna štednja stanovništva nastavlja da raste, tako da je nakon povećanja za 0,6 milijardi evra u 2018. godini, tokom 2019. godine povećana za 0,8 milijardi evra i dostigla na kraju godine rekordan iznos od 10,8 milijardi.

Možda će vas zanimati

"Još je značajniji podatak da se kontinuirani rast dinarske i devizne štednje ostvaruje u uslovima smanjenja kamatnih stopa na oročenu štednju stanovništva. To dodatno ukazuje da je poverenje građana u bankarski sistem Srbije na visokom nivou", piše u saopštenju NBS.

Kako je objasnila centralna banka, kontinuirani rast štednje tokom poslednjih sedam godina obezbeđen je zahvaljujući povoljnom makroekonomskom ambijentu, postignutoj stabilnosti cena i relativnoj stabilnosti kursa dinara prema evru.

NBS je ukazala da se, zajedno s Vladom Srbije, zalaže za dalji rast dinarske štednje, kao važne komponente rasta baziranog na zdravim finansijskim osnovama.

Analiza NBS o isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljane u periodu od sedam godina pokazala je da bi štediša koji je štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara u decembru 2019. godine dobio više od 30.000 dinara (oko 260 evra) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost 100.000 dinara.

Štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, dobio je oko 3.000 dinara (ili oko 25 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost 100.000 dinara.

Kako je navela NBS, isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju veća je, ne samo za godišnje oročavanje, već i za štednju oročenu na kraće i na duže rokove.

Tokom prethodnih sedam godina, u slučaju oročavanja depozita na tri meseca, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u oko 85 odsto posmatranih tromesečnih potperioda, dok je kod oročavanja depozita na dve godine, dinarska štednja bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Red

Oću ja samo kad bi imo šta

Z.S.

A Katastar, nek izgori!!!!

Korto

Pa već godinama je na deviznu štednju 0% kamata -zar ne!?

special image