• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REKORDNE: Devizne rezerve Srbije na najvišem nivou otkako merimo

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju januara ove godine bile su na novim najvišim nivoima od 2000. godine - dosegle su gotovo 12 milijardi evra.

  Devizne rezerve Srbije rekordne Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Neto devizne rezerve (rezerve same NBS) na kraju januara iznosile su 11 milijardi i 640 miliona evra i bile su veće za 199 miliona evra u odnosu na kraj 2019. godine.

Bruto devizne rezerve (neto rezerve plus devize banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara 2020. su iznosile 13 milijardi i 694 miliona evra, što je za 316 miliona evra više nego u decembru 2019, i najviše otkako se mere, od 2000 godine.

Možda će vas zanimati

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru rezultat je neto priliva i po osnovu deviznih transakcija (ukupno 153,9 miliona evra) i po osnovu pozitivnog tržišnog efekta (162,1 miliona evra).

Neto prilivi u januaru ostvareni su po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (90,1 milion evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru ove godine (ukupno 45 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 18,8 miliona evra).

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru je iznosila 618,3 miliona evra i bila je za 121,3 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu.

U januaru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu radi stabilizacije kursa kupila 15 miliona evra.

Izvor: Ilustracija MONDO

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image