• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neki široko a neki se...: Ameri u Srbiji ostave mnogo više nego Kinezi

Izvor mondo.rs

Svi smo čuli koliko je hiljada Kineza posetilo Srbiju i da su oni daleko najmnogobrojniji turisti i u našoj zemlji. Međutim, oni su ubedljivo poslednji na listi deset zemalja po isplativostii gostiju.

 Kolio potroše turisti u Srbiji - Kinezi manje od Amerikanaca  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Turisti iz SAD prošle godine u Srbiji potrošili su oko 36,6 miliona dolara, i po ovome su na prvom mestu kada je reč o plaćanju karticama u našoj zemlji. Iako su ostvarili samo 95.861 noćenja, i potome su tek na 14 mestu liste Republičkog statističkog zavoda, oni su u proseku potrošili 100.000 dolara na dnevnom nivou, pokazalo je istraživanje kompanije Visa.

Možda će vas zanimati

Na drugom mestu po potrošnji karticama u Srbiji u 2019. su turisti iz Hrvatske i Nemačke, sa po 17,4 miliona dolara.

Četvrtu poziciju zauzimaju "braća Rusi", tj. gosti iz Ruske Federacije (17,3 miliona), a slede turisti iz Francuske (15,2 miliona dolara), Velike Britanije (12,5 miliona dolara)i Švajcarske (12 miliona dolara).

SRBI NAJVIŠE TROŠE U ITALIJI

U istom istraživanju objavljeni su podaci o zemljama u kojima Srbi najviše koriste platne kartice. Na prvom mestu su Italija, Grčka, Hrvatska, Austrija i Nemačka. Osim navedenih zemalja na listi su takođe i Mađarska, Crna Gora, Makedonija, Francuska, kao i Bosna i Hercegovina.

Mnogopominjani Kinezi kao turistička sila koja nadire u Srbiju, odakle je stigao 144. 961 turista, ovde su ostavili tek nešto više od 11 miliona dolara, iako su napravili 268.572 noćenja u 2019. godini.

Ukupna suma koju su potrošili (preko visa kartice) je manje i od komšija iz Crne Gore (15,5 miliona dolara) ili iz Bosne i Hercegovine (14,2 miliona).

To nas ipak ne čudi jer smo iz sličnog izveštaja njihove "matične" fimre Junionpeja saznali da ovde Kinezi potroše u proseku jedva dvadesetak evra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2019. u Srbiji je boravilo 3.689.983 domaćih i stranih turista, što predstavlja rast od osam odsto u odnosu na prethodni period, a podaci o broju noćenja i dolazaka turista ukazuju na rekordnu godinu u turističkom smislu.

"Pogodnosti prilikom plaćanja predstavljaju veoma važan deo svakog putovanja. Korišćenje platnih kartica u inostranstvu bezbednije je od plaćanja gotovinom i omogućava nam da bezbrižno uživamo u putovanju, ne razmišljajući o lokalnoj valuti ili potencijalnoj krađi. Takođe, bitno je napomenuti da korisnici Visa lojalti programa imaju razne benefite tokom digitalnog plaćanja, što čini upotrebu kartica još značajnijim", rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor Vise za Jugoistočnu Evropu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image