• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KREĆE BUDUĆNOST: Naftaši se udružuju u proizvodnji vodonika

Izvor mondo.rs Izvor euractiv.com

Pogon na hidrogen više nije maštanje entuzijsta. I naftaši se ozbiljno okreću budućnosti transporta i mobilnosti ljudi na planeti, pa tako dve nizozemske kompanije zajedno otvaraju veliku fabriku vodnika kao goriva u toj zemlji.

Rojal dač-Šel i Gasunie će napraviti ogromnu fabriku vodonika (hidrogena) u na severu Nizozemske u narednoj deceniji, najavile su kompanije juče.

Struja potrebna za izdvajanje vodonika iz vode dobijaće se sa velike morske farme vetrenjača pri obali Groningena. Uz obezbeđenu struju fabrika vodonika će moći da dovede nivo godišnje proizvede na 800.000 tona do 2040. godine, piše Euractiv.com.

Možda će vas zanimati

Korišćenjem tolike količine vodonika umesto fosilnih goriva smanjilo bi emisiju ugljen-dioksida Nizozemske za čak 7 megatona godišnje.

Kompanije najavljuju početak izrade studije održivosti ove godine, i očekuju da će im se pridružiti još firmi iz oblasti energetike.

"Da bi ostvarili ovaj pionirski projekat treba nam nekoliko novih partnera kako bi udružili svo postojeće znanje i veštine", kaže direktor Šela za Nizozemsku, Marjan van Lon.

Holanđani se ovime pridružuju Belgijancima, koji su blizu ostvarenja prvog projekta ovog tpa na komercijalnoj bazi. Iz fabrike na obali Severnog mora strujom iz vetrenjača će se obavljati elektroliza vode, iz koje će se dobiti vodonik koji se potom pretvori u energiju za industrijske potrebe, ali i saobraćaj, recimo brodove kakav je naručio i Bil Gejts.

Mala ali veoma naseljena Nizozemska je peta u EU po emisiji CO2 po stanovniku, a ima samo 7 odto energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Plan Šela i Gasunie će možda biti otvari ako dobije dozvole vlade, pronađe nove lokacije za vetrenjače i dobije evropske podsticaje za zelenu energiju.

Projekta pre svega zavisi od farme vetrečanja koja bi morala da naraste na 3GW do 4GW do 2030. a možda i 10 GW do 2040, da bi zadovoljila potrebe za strujom 12,5 million nizozemskih domaćinstava. Prva vetrenjača bi trebalo da proradi 2027. godine i pokrene proizvodnju u fabrici vodonika u Ejmshavenu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image