• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS, NIS I ZAGAĐENJE: Ne možemo da postignemo EU standard ali možemo...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srpske termoelektrane i toplane ne mogu u roku da ispune zahteve evropske LCP direktive do propisanog roka (31. decembar 2017. godine), pa je Vlada Srbije donela "Plan b".

Vlada Srbije donela je Nacionalni plan za smanjenje emisija iz starih velikih postrojenja za sagorevanje (NERP) i u tom dokumentu, koji je objavljen u Službenom glasniku, planira se rekonstrukcija i modernizacija energetskih postrojenja u zemlji.

Među postrojenjima koja će biti obuhvaćena radovima su Termoelektrana Nikola Tesla A (A1-A3, A4-A6) i B (B1-B2), Termoelektrana Kostolac A1, A2 i B1-B2, zatim, Termoelektrana - toplana Novi Sad, Toplana Vreoci Kolubara Prerada, NIS a.d. Energana Novi Sad, NIS a.d. Atmosferska destilacija II i NIS a.d. Energana Pančevo.

Možda će vas zanimati

Radiće se na postrojenjima čija je ukupna ulazna instalisana toplotna snaga jednaka 50 MW ili veća i koja poseduju upotrebnu dozvolu izdatu pre 1. jula 1992. godine, a u nedostatku upotrebne, građevinsku dozvolu, ili koja su puštena u rad pre 1. jula 1992. godine.

Na nekim postrojenjima biće urađeno odsumporavanje dimnih gasova, na nekima će se raditi na smanjenju oksida azota, negde će biti odrađena rekonstrukcija elektrofilterskih postrojenja...

OPOMENA IZ EVROPE

Energetska zajednica upozorila sredinom januara Srbiju da ne primenjuje Direktivu o velikim postrojenjima za sagorevanje. Resorno Ministarstvo rudarstva i energetike tada je reklo da EPS i i ostale energetske kompanije apsolutno postupaju u skladu sa merama predviđenim Nacionalnim planom za smanjenje emisije štetnih gasova, za čije je predlaganje Vladi na usvajanje odgovorno Ministarstvo ekologije.

Trenutno stanje starih velikih postrojenja za sagorevanje i ograničena finansijska sredstva domaćeg energetskog sektora ne dozvoljavaju Srbiji da ispuni zahteve LCP direktive / (Law on planning and construction) uticaja energetskih postrojenja na životnu sredinu.do propisanog roka (31. decembar 2017. godine).

Kako se navodi u dokumentu, Srbija se opredelila za primenu NERP-a, imajući u vidu da do 1. januara 2018. godine vremenski nije bilo moguće realizovati investicije neophodne da se obezbedi primena graničnih vrednosti emisija u skladu sa LCP direktivom.

Cilj NERP-a je da se smanje ukupne godišnje emisije sumpor dioksida (SO2), oksida azota (NOx) i praškastih materija iz starih velikih postrojenja za sagorevanje obuhvaćenih NERP-om, kako bi se najkasnije do 1. januara 2028. godine dostigle granične vrednosti emisija koje su propisane Direktivom Evropskog parlamenta i Saveta od 24. novembra 2010. godine o industrijskim emisijama (IED).

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ја сјећам се

Можемо али нећемо. Јер може нам се. Ето.

Pera

2017te?

Lobotomija

Znači ipak toplane i rafinerija u Pančevu zagadjuju? 🤔

special image