• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA PRAVILA za radnike "na lizing": Od 1.marta skoro pa kao ostali

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Od 1. marta važe novi propisi za unajmljivanje radnika preko agencija, koji bi trebalo da poprave stanje u ovom obliku zapoljašljavanja koji je globalno ozbiljno smanjio nivo prava zaposlenih i sigurnost u celokupnom društvu.

 Radnici na lizing - Od 1. marta primena Zakona o agencijskom zapošljavanju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Primena Zakona o agencijskom zapošljavanju u Srbiji počinje od 1. marta, a nadležni ukazuju da osim što su njime propisani uslovi za rad agencija, cilj ovog propisa je i da radnici angažovani na ovaj način imaju jednake uslove I prava iz radnog odnosa kao i zaposleni kod poslodavca korisnika.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Bojana Stanić kaže za Tanjug da ova oblast do sada nije bila uređena nijednim propisom te su radnici radili preko omladinskih organizacija i bili angažovani na privremenim i povremenim poslovima i tako nisu imali pravo na mnoge prinadležnosti iz radnog odnosa koja važe za one koji rade na određeno i neodređeno vreme (naknadu usled sprečenosti za rad bolovanje, pravo na godišnji odmor....).

Možda će vas zanimati

Ovim zakonom, koji je usvojen u decembru prošle godine, utvrđuju se uslovi za rad agencija za privremeno zapošljavanje koje osnovane kao privredna društava ili preduzetnici zapošljavaju radnike u cilju njihovog ustupanja poslodavcu korisniku, objašnjava Stanić.

Takođe, zakonom se utvrđuju jednaka prava iz rada i po osnovu rada ustupljenih zaposlenih i zaposlenih neposredno kod poslodavca korisnika (u pogledu zarade, uslova rada, radnog vremena, pristupa objektima za ishranu i decu), ograničava rad na određeno vreme preko agencija za privremeno zapošljavanje i sprečavaju situacije da jedno lice godinama radi kod istog poslodavca preko različitih agencija.

MOŽE SAMO SVAKI DESETI, OSIM AKO...

Ukupan broj ustupljenih zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme kod "poslodavca korisnika" ne može da bude veći od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih (na dan zaključenja ili izmene ugovora o ustupanju zaposlenih). Mali poslodavac (koji ima manje od 50 zaposlenih) može da angažuje pet ustupljenih radnika ako ima 40-49 svojih. Ako ima 30-39 onda četiri, sa 20-29 tri, ako ima 10-19 svojih radnika može da unajmi još dva a ako ima manje od deset onda jednog. U unajmljene radnike ne računaju se oni koji sa Agencijom za iznajmljivanje imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme.

Ustupljeni zaposleni za vreme privremenog obavljanja poslova kod poslodavca korisnika imaće pravo na jednake uslove rada kao i uporedni zaposleni kod poslodavca korisnika, tvrdi Stanić.

Jednaki uslovi rada odnose se na trajanje i raspored radnog vremena, prekovremeni rad, noćni rad, odmor u toku rada, dnevni, nedeljni odmor i godišnji odmor, odsustvo uz naknadu zarade u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom, odnosno pravilnikom o radu koji se primenjuje kod poslodavca korisnika.

Takođe jednaki uslovi predviđeni su i što se tiče elemenata za obračun i isplatu zarade, naknade zarade i naknade troškova, bezbednost i zdravlje na radu, zaštitu trudnica i majki dojilja, zaštitu omladine i zabranu diskriminacije ...

Stanić navodi da je ukoliko žele da se bave ovom delatnošću potrebno da privredni subjekti do 1. marta dobiju dozvolu resornog ministarstva .

Takođe, tek nakon dobijanja dozvole resornog ministarstva privredni subjekti mogu registrovati šifru delatnosti 78.20 I 78.30 u Agenciji za privredne registre kao pretežnu delatnost.

"Ako do 1. marta ne dobiju dozvolu obavezni su da podnesu zahtev za ispis odnosno promenu pretežne delatnosti u Agenciji za privredne registre jer će u suprotnom snositi snakcije", rekla je Stanić.

Ukoliko ne postupe u skladu sa zakonom I rade, a da za to nemaju dozvolu kazne se kreću od 800.000 do 1, 5 miliona dinara.

Sindikati su uspeli da malo ublaže prvobitan predlog zakona, koji je predviđao da "radnika na lizing" može da bude i do 30 odsto od ukupnog broja kod jednog poslodavca.

Ali ostalo je da radnici na privremenim i povremeni poslovima, što se u načelu radi o lizingu, ne mogu da ostvare recimo sindikalna prava organizovanja. Takođe, pitanje je kako mogiu da ostvare zakonsku mogućnost na bolovanje i godišnji odmor ako, recimo, kod jednog poslodavca rade iznajmljeni tri meseca, pa dva kod drugog...

Prema podacima Sindikata Sloga, trenutno u Srbiji preko 70.000 radnika radi "u statusu iznajmljene robe". Iz ovog sindikata, ali i drugih, ističu se da "rad na lizing" u potpunosti dehumanizuje radnika, stvara sloj prekarijata u svetu, ne smao u Srbiji (radnika na privremenim poslovima. bez izvesne budućnosti i socijalnih prava) i pretvara Srbiju u zemlju jeftine obespravljene radne snage.

Profesor Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost, ističe da su ugovori o privremenim i povremenim poslovima veliki problem i ostavljaju ogroman prostor za manipulaciju.

"Ugovori o PPP su cinična iznajmljivanja radne snage koja je po pravilu sindikalno slabije zaštićena od radnika na neodređeno zato što je njima otežano članstvo u sindikatima. S druge strane, radnici se drže u strahu od otkaza, pa im se na taj način uskraćuju sva prava koja bi trebalo da budu adekvatna pravima zaposlenih. To je tragičan primer nestabilnog i nesigurnog radnog odnosa, umesto da imamo dostojanstven rad koji je adekvatno i blagovremeno plaćen. Zato je potreban daleko veći nivo solidarnosti samih zaposlenih, ukupne javnosti i jasna osuda svih aktera, uključujući i poslodavačke organizacije", ističe Stojiljković i dodaje da je bar polovina radnika u Srbiji angažovana po ugovoru o PPP i na lizing.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nik

Kao i u x drugih primera, nešto ima smisla rešavati, onda se napravi rešenje koje ništa ne valja..

Da

@Nik A sta ste ocekivali?

special image