• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEFTINIJE GORIVO: Od danas poljoprivrednici mogu da zatraže subvenciju

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Poljoprivrednici od danas mogu da se prijave za subvenije po hektaru i za gorivo, a kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede novac će biti uplaćen sedam dana od podnošenja zahteva.

 Subvencije za gorivo poljoprivredu po hektaru Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Iako ekonomske ove subvencije bi se pre mogle smatrati socijalnim, zarad odražavanja onih koji po selima imaju male posede, a ne kao finansijska pomoć poljoprivrednicima da se nose sa evropskom konkurencijom. To pokazuje činjenica da država nadoknađuje 20 dinara po litru goriva, za 60 litara po hektaru, a maksimalno do 20 hektara zemljišta.

Možda će vas zanimati

U Evropi je to drugačije, pa subvencije dobijaju i oni veliki, da bi njihove cene priizvoda mogle da budu konkurentne svetu. Tako u Velikoj Britaniji recimo Farme Sandringem, čiji je vlasnik engleska kraljica, dobijaju godišnje 640.000€ a Farme Grosvenor, vojvode od Vestminstera, 503.000€, pisao je svojevremeno "Gardijan".

Opredeljeno je 10 milijardi dinara za ove dve mere za davanje po hektaru i za davanje za gorivo, što će biti dovoljno za oko milion i 850.000 hektara oranica, odnosno 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

OKVIRNE CENE

Za ovu nedelju najavljeno je objavljivanje očekivanih cena za 20 najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda. "Najvažnije je da istražimo kako tržište u ovom trenutku reaguje, tržište je dosta dobro sada pozicionirano iz ugla Srbije za većinu ratarskih kultra. Do kraja nedelje ćemo izaći sa očekivanim cenama, ali idu april i maj, nikad ne možete da znate sa prirodom kako će ići. Ukoliko stvari budu bile dobre, ne bude bilo nekih ekstrema u pogledu padavina ili ektremnih suša, možemo da očekujemo sasvim dobru godinu", rekao je Nedimović.

"Od jutros u svim filijalama Uprave za trezor poljoprivredni proizvođači mogu da podnesu svoje zahteve za davanje po hektaru i za davanje za gorivo i u roku od sedam dana od podnošenja zahteva njima će novac biti na računu", kaže za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na pitanje da li su te mere dovoljne, ministar kaže da je u poljoprivredi uvek svega malo, ali da su to iste mere kao prethodne godine.

Ministar je dodao da se nada da će već od jeseni kroz izmene zakonodavnog sistema u oblasti poljoprivrede biti poboljšanja u ovom sektoru.

Kaže da je veoma važno da se definiše ko je to poljoprivredni proizvođač, da li je to neko ko od toga živi i da oni imaju veća prava nego lica koja se time usput bave.

Pozivu za subvencije za male traktore već se odazvalo 800 poljoprivrednika, ali je veliko interesovanje i za velike mašine.

"Poziv za male traktore nije završen, traje do 31. maja, do sada ima 800 aplikacija i ja očekujem da ćemo imati dosta do 31. maja. Sledeće nedelje ćemo početi da isplaćujemo prve subvencije za traktore", rekao je Nedimović.

Što se tiče velikih traktora, odobrili smo u programu "Srbija 2020-2025", 50 miliona evra za ovu godinu, dodaje ministar.

"Ja mislim da je to sasvim dovoljno da zanavljamo našu mehanizaciju i mislim da ćemo polako spuštati tu starost traktora koja sada iznosi 19 godina", naglasio je ministar.

Ukazao je i da su završena sva rešenja za 2019. godinu, i u narednih 15-20 dana svima će biti novac na računu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

200 evra

To taman da kupe jedne Nike Air Max sas vazdušni djon i da džipaju u vis od radost.

Loli

Da zatraži naravno da može.....e sad da dobije to je sasvim druga priča

special image