Ekonomski program Vlade Srbije donosi dobre makroekonomske rezultate, a da bi se rast nastavio i povećao potrebne su reforme u mnogim oblastima – kvalitetnija infrastruktura, manje sive zone, bolja naplata poreta...upozoravaju iz MMF.

Šef Misije u Srbiji, Jan Kes Martejn, rekao je učesnicima Kopanik biznis foruma da MMF nastavlja da pruža podršku Vladi Srbije u reformama koje vode ka jačem i održivom rastu.

On je naveo da je inflacija u Srbiji na niskom nivou, da se stopa nezaposlenosti smanjuje, da postoji fiskalna disciplina i da je smanjen javni dug, ali da to nije dovoljno.

Šef Misije MMF-a je istakao da je potrebna veća stopa rasta i da je BDP po glavi stanovnika u Srbiji niži u odnosu na uporedive zemlje centralne i istočne Evrope.

VRATITI OBRAZOVANE

Marstejn ističe da postoje veliki demografski izazovi i da veće učešće radne snage nije jedina reforma koju treba sprovesti, već da treba uvesti neke druge politike koje bi pomogle da se vrati radna snaga i daju bolji izgledi za budućnost kako naročito mladi ne bi napuštali zemlju.

Martejn podvlači da je nesporno da se infrastruktura u Srbiji, pre svega izgradnjom puteva, poboljšava i da postoje izazovi, ali da postoji još uvek veliki jaz kad je reč o kvalitetu, što doduše to nije specifično samo za Srbiju, veći za širi region.

Veliki izazov je, kaže, i dalje siva ekonomija koja ima veliki udeo u BDP - oko 25 odsto.

Važno je, kaže, i da postoji veća pristupačnost izvorima finansiranja, veća naplata poreza jer to sve utiče na porast životnog standarda.

"Bitno je da se održi fiskalna disciplina, a Srbija je puno radila na tome i uspela da održi zdravim svoje javne finansije", poručio je Martejn i dodao da fiskalni prostor treba iskoristiti za investicije.

Navodi da je bitno da se realno projektuje budžet i stvore i ojačaju mehanizmi na kojima će počivati fiskalna disciplina.

Takođe treba da postoji transparentan sistem plata i pravila zapošljavanja u javnom sektoru.

Istakao je da ima prostora za velike javne investicije, ali se moraju ojačati mehanizmi upravljanja njima i ciljati na kvalitet.

Martejn je u svom izlaganju podvukao i da je važno unapređenje poslovne klime, kao i jača borba protiv korupcije.