• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FANTASTIČAN RAST: BDP u IV kvartalu 2019 +6,2 odsto

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srpska privreda zabeležila je fantastičan rezultat na kraju prošle godine, objavila je zvanična statistika. Bruto domaći proizvod porastao 6,2 odsto.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu 2019. godine, u odnosu na isti period 2018. godine, iznosio je 6,2 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

RZS saopštava i da podaci pokazuju rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2019. godine, od 1,7 procenata u odnosu na prethodni (treći) kvartal.

Možda će vas zanimati

Kada se pogledaju sektori jasno je šta je ovako izvnredno (i vanredno) povuklo BDP – gasovod "Balkanski tok", odnosno severni krak "Turskog toka", kako se popularno kod nas zove taj gasovod.

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2018. godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva (48,3 odsto), sektoru informisanja i komunikacija (8,2 posto) i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (8,1 odsto).

U četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2018. godine, realni rast zabeležen je kada je reč o izdacima za finalnu potrošnju domaćinstava (3,1 odsto) izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) - 2,7 procenata, izdaci za finalnu potrošnju države (2,5 odsto) bruto investicije u osnovna sredstva (29,6 procenata), izvoz robe i usluga (8,7 posto) i uvoz robe i usluga (11,4 procenta).

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Daki

Ups vjestise kose ovi rekose nesto drugo

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

Dav(i)os

Tema srpskog davosa na Kopaoniku je četvrta imdustrijska revolucija. Mi smo jos manufakturna.Inače Kablovska industrija (industrija kablova i motaonice)je kreativna industrija i doprineće četvrtoj industrijskoj revoluciji u Srbiji zajedno sa proizvodnjom metli u kojoj smo prvi u Evropi po izvozu metli(nije šala,juče bilo na TV-u). I rastu BDP-a. Ali malo teže.

special image