• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI PUT U SVETU: U Luksemburgu se javni prevoz više ne plaća

Izvor mondo.rs

U Luksemburgu je od proteklog vikenda besplatan javni prevoz, čime je ta zemlja postala prva u svetu gde građani , ali i turisti i strani radnici, nemaju trošak za transport.

  Luksemburg - Prva zemlja u kojoj se javni prevoz ne plaća Izvor: screenshot/youtube/

Karte će moći da se kupe samo za vozove i autobuse koji putuju preko granice Vojvodstva, kao i za prvu klasu vozova, koja nije obuhvaćena tom merom, piše EkoWatch.

Ovakvu meru dosad su primenjivali samo neki gradovi u Nemačkoj, i to povremeno, a u Srbiji je od ovog februara to najavila Jagodina.

Možda će vas zanimati

Oko 40 posto domaćinstava, kao i 214.000 stranaca koji tu dolaze da rade, svakodnevno koristi javni prevoz u Luksemburgu, tako da će besplatan prevoz uveden kao "socijalna mera" u ovoj najbogatijom evropskoj zemlji predstavljati uštedu od oko 100 evra prosečno po domaćinstvu na godišnjem nivou.

Građani Luksemburga najviše koriste automobile kao prevozno sredstvo, a vlasti planiraju velike investicije kako bi poboljšali saobraćajnu infrastrukturu.

Previđena je gradnja dodatnih parkinga, autobuskih stajališta sa savremenom opremom o podacima reda vožnje, dodatna mesta za električna punjenja automobila kao i uvođenje još nekoliko linija tramvaja.

Besplatan prevoz u Luksemburgu
Izvor: Youtube/ Global News

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ruo

To je zemlja koja brine o obicnom coveku svaka cast .

nema nista gratis

Nije on gratis vec ga samo umesii u porez ,drugim recima placa se. Primera radi u swe su ukinuli tv preplate jer veliki br ljudi ne placa a drugi deo placa pa su resili da tv predplata ide na porez tako da ce od svakog gradjanina uzeti deo tv predplate tako ce i ovde u Lux biti sa javnin prevozom .

Mister TIX

Talin u Estoniji mislim da skoro deceniju ima besplatan gradski prevoz, a socijalna mera je možda u Jagodini ali u Luksemburgu sigurno ne, već podsticaj većem korišćenju gradskog prevoza kako bi se smanjile gužve i nivo zagađenja. U svakom slučaju pohvalno.

special image