• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako razmišljate da uložite novac u nešto, OVO se isplati više od stana

Izvor mondo.rs

Garažna mesta u Beogradu iznajmljuju se za 70 do 100 evra mesečno, a kupuju za 8 do 12 hiljada evra.

Dvojica komšija sa beogradske opštine Zvezdara iznajmljuju svoje nekretnine, ali samo jedan brine da li će stanari redovno plaćati kiriju i račune i u kakvom stanju će jednoga dana ostaviti stan.

Drugi je, umesto da investira u stan od 50 kvadrata koji bi izdavao za oko 300 evra mesečno, za 50.000 evra kupio pet garažnih mesta, koje iznajmljuje za 70 do 100 evra mesečno, piše Nova.rs.

Možda će vas zanimati

"Iznajmljivanje garaža je super biznis", kaže za portal Nova.rs Milić Đoković, procenitelj i vlasnik agencije "Old Royal Sistem".

Kako kaže, nema renoviranja, nema brige o stolariji ili pločicama, nema amortizacije – samo se uzima kirija.

Tokom prošle godine, dve garaže na Vračaru prodate su za po 30.000 evra, a Đoković kaže da je nedavno u Strahinjića Bana, "ulici gde je naći garažu teže nego naći vodu na Mesecu", garaža prodata za 25.000 evra.

"Garažna mesta u proseku se izdaju za 70 do 100 evra, a u Beogradu se prodaju za osam do 10 hiljada evra, zavisno od lokacije. To znači da se onima koji nemaju gde da parkiraju na duži rok više isplati da kupe garažu", savetuje Milić Đoković.

Cene za iznajmljivanje garažnih mesta variraju od grada do grada. Sudeći prema ponudi na portalima Halooglasi.rs i Nekretnine.rs, u Beogradu one idu od 40 evra pa do 300 evra, za garaže koje mogu da posluže i kao magacin.

U Novom Sadu i Nišu cene kreću od 30 do 80, a u Nišu do 50 evra. Jedno jedino garažno mesto oglašeno je za iznajmljivanje u Jagodini, i to za 25 evra mesečno.

Osim u velikim gradovima, gde je parkiranje odavno postalo veliki problem, tražnja za parking mestima, prema rečima Milića Đokovića, postoji i na popularnim destinacijama za odmor, kao što su Kopaonik i Zlatibor.

"Na tim planinama cene garaža kreću se od 10.000 do 15.000 hiljada evra, dok je izdavanje manje zastupljeno, ali zato garaža diže cenu iznajmljivanja sobe ili apartmana", objašnjava Đoković.

Dok se promet garaža obavlja u skladu sa propisima o prodaji nekretnina, promet parking mesta faktički postoji ali se, kako kaže sagovornik Nova.rs, obavlja u sivoj zoni.

"Nema jasnih pravila o tome da li je uopšte dozvoljeno raspolagati parking mestom na otvorenom, recimo na parkinzima u stambenim blokovima i na sličnim mestima. Zato se takve transakcije uglavnom obavljaju ‘bez papira’ a plaća se gotovinom", kaže Milić Đoković.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), garaže su u 2019. učestvovale sa jedan odsto u ukupnoj vrednosti tržišta nepokretnosti u Srbiji.

A kako je RGZ saopštio, tokom prošle godine tržište nekretnina dostiglo je vrednosti od 4.1 milijarde evra, to znači da je udeo garaža dostigao vrednost od 41 miliona evra.

U prošloj godini, kupoprodaja garaža učestvovala je sa sedam odsto u ukupnom prometu nekretnina.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 40

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mb011

Dok se neko ne seti da je to protivzakonito, jer samo Parking servis sme da se bavi naplatom parkinga u gradu...

Radnik na skeli

@mb011 Retko neinteligentan komentar!

Дрина

@mb011 то није паркинг него гаража, рибо са брковима

special image