• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koronavirus TUMBA CENE: Pšenica i meso jeftiniji, šećer i mleko skuplji

Izvor mondo.rs Izvor Politika

Cene hrane generalno su pale u februaru na svetskim tržištima zbog bojazni da će epidemija koronavirusa zakočiti globalnu potražnju, izvestila je danas agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-ov indeks cena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je proteklog meseca za 1% u odnosu na prethodni mesec, na prosečnih 180,5 bodova. U odnosu na februar prošle godine njegova je vrednost viša 8,1%, prenosi "Politika".

Videćemo da li če to uticati na cene u Srbiji, mada se tako nešto ne očekuje.

Možda će vas zanimati

Najviše su u prošlom mesecu pale cene biljnih ulja, za 10,3% u odnosu na januar, zbog neočekivano velike proizvodnje palminog ulja u Maleziji, privremenog pada indijskog uvoza i zabrinutosti koju izaziva širenje novog koronavirusa.

Znatno je pojeftinilo i meso, za 2%, zbog smanjenog kineskog uvoza povezanog s kašnjenjem isporuka. Pale su i cene živine, zbog pada uvoza iz Azije.

Blago su smanjene i cene žitarica, za 0,9% u odnosu na januar, što u FAO-u objašnjavaju nižim cenama pšenice zbog obilne rezerve. Pojeftinio je i kukuruz, zbog slabije potražnje u sektoru stočne hrane koji očekuje slabljenje svetskog tržišta.

Porasle su pak cene mleka i mlečnih proizvoda i šećera, za 4,6%, odnosno 4,5%.

U FAO-u izdvajaju snažan rast cena sira zbog smanjene proizvodnje mleka u Australiji i predviđanja pada proizvodnje šećera u Indiji, i to u uslovima snažne uvozne potražnje.

U odvojenom izveštaju o ponudi i potražnji za žitaricama FAO je povisio procenu prošlogodišnje proizvodnje, na 2,719 milijardi tona, zbog više proizvodnje kukuruza u zapadnoj Africi i Ukrajini. Time je u prošloj godini proizvodnja povećana za 2,3% u odnosu na godinu ranije.

Preliminarno su takođe procenili da će ove godine u svetu biti proizvedeno ukupno 763 miliona tona pšenice, što bi značilo da će se proizvodnja zadržati na prošlogodišnjem rekordnom nivou.

Predviđaju i visok nivo proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Argentini, Brazilu i Južnoafričkoj Republici.

Potražnja za žitaricama trebala bi u sezoni 2019./2020. da dosegne rekordnu 2,721 milijardu tona, potaknuta potrošnjom u prehrambenom i sektoru stočne hrane i u industriji.

Podignuta je procena svetskih zaliha žitarica na kraju sezone, na gotovo 866 miliona tona.

Svetska trgovina žitaricama trebala bi da poraste 2,3%, na 420 miliona tona, pri čemu bi više od polovine očekivanog povećanja ide na  pšenicu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image