• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČULI STE ZA OVA ZANIMANJA? A biće najtraženija u svetu

Izvor mondo.rs

Društvena mreža za poslovno povezivanje ljudi, LinkedIn, objavila je listu 15 najbrže rastućih zanimanja u ovoj godini. Na njoj je, pretposatavljate, gomila IT profesija, ali da li ste čuli za svaku a brzo će biti najtraženije?

Listom dominiraju tehnološke profesije, inženjerstvo, analiza podataka i poslovi iz STEM područja (science, technology, engineering, mathematics), odnosno nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Procena je, doduše, rađena na osnovu podataka korisnika iz SAD-a, ali uz neke manje oscilacije u poretku, svakako važi za globalno tržište rada. Srbija je sa svojim "najtraženijim" frizerima, zavarivačima... ili, u najboljem slućaju, gejming softverašima je još daleko.

RETKA NE-IT ZVERKA - MEDICINSKI TEHNIČAR

Kao što smo mogli i da pretpostavimo, u digitalno doba samo se nekoliko zanimanja probilo na listu zanimanja (prema potrebama iskazanim u poslednjih pet godina), a da nisu iz oblasti tehnologije. Tako jedino zanimanje koje je moguće obavljati sa završenom srednjom školom u Top 15 je medicinski tehničar, odnosno zdravstveni asistent (za autiszte ili ljude sa mentalnim probelmima)..

Najtraženije zanimanje u svetu, prema analizi LinkedIna, je stručnjak za veštačku inteligenciju (godišnja stopa rasta čak 74 odsto), drugi je inženjer za robotiku, a na trećem je naučnik za podatke.

Ovi poslednji imaju primenu u gotovo svim oblastima današnjice. U trgovin recimo rade analize za rast profita - istražuju ponašanje kupaca, proširuje to istraživanje na širu populaciju, rade statističke analize, prezentuju pronađene zakonitosti i predloge za unaprjeđenja usluga itd.

Više od 80 odsto najtraženijih zanimanja u Top 15 su iz IT struke. Na visokom četvrtom mestu je "full stack" razvojni inženjer. Reč je o programerima koji održavaju softver i rade njegovu nadogradnju. I peti na spisku je posao iz IT sektora – inženjer za pouzdanost internet stranice.

Sledi stručnjak za uspeh klijenata, predstavnik za razvoj prodaje, inženjer podataka, stručnjak za internet sigurnost, bekend programer, direktor za prihode, klaud (claud) inženjer, javaskript (JavaScript) programer…

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ping pong

Sta ce svi ovi navedeni strucnjaci da jedu,piju,oblace,lece se...?

Igor

U Srbiji će glavno zanimanje biti Gastarbeiter :)

Milutin

"stručnjak za uspeh klijenata, predstavnik za razvoj prodaje, inženjer podataka, stručnjak za internet sigurnost, bekend programer, direktor za prihode, klaud (claud) inženjer, javaskript (JavaScript) programer" … Ipak, izostavili ste jos jedno veoma važno zanimanje, - "trener veštačke inteligencije", mislim da će ovaj profil igrati ključnu ulogu u buducnosti. Ne, nismo culi za ova zanimanja, ali verovatno su toliko važna da ljudi bez njih neće moći ni da konzumiraju hranu i vodu, čak ni da se leče.

special image