• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OŽIVEĆE CEROVO: Ziđin pokreće rudnik, bakar kreće u maju

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kineska kompanija Ziđin Bor koper počela je obnavljanje rudnika bakra Novo Cerovo, trećeg u sastavu ovog rudarskog kompleksa, i iz kojeg bi prve količine rude mogle da krenu već u maju a proizvodnja u junu.

 Rudnik Cerovo pokreće kompanija Ziđin Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski

Kapacitet rudnika procenjuje na dva i po miliona tona rude godišnje, a vek eksploatacije na sedam godina.

Pomoćnik generalnog direktora Ziđin Bor kopera, Hu Šaohua, najavljuje da se prve količine bakra iz ovog rudnika očekuju početkom juna i podseća da kompanija od oktobra 2019. kontinuirano obnavlja i unapređuje rudarsku proizvodnju.

Možda će vas zanimati

U skladu sa zakonodavstvom Srbije, posle dobijanja svih potrebnih dozvola i licenci za rad, izrađeni su pristupni putevi do rudnika, nabavljena je brojna mehanizacija i zaposleno oko 200 novih mladih ljudi, saopštavaju iz Ziđina.

Rukovodilac Cerova, Dragan Ilić, objašnjava da je kompanija uložila mnogo para u ovaj rudnik i precizira da je za potrebe Novog Cerova kupljeno 15 kamiona, tri bagera, dve bušalice, buldozer, valjak, utovarivač i cisterna za gorivo.

Novo Cerovo sastoji se od površinskog kopa i dela koji će se baviti samo drobljenjem, mlevenjem i otpremanjem rude preko hidrotransporta do kriveljske flotacije. Zbog toga je u toku i revitalizacija drobilica, mlinskih sekcija i hidrotransporta, kao i kontrola agregata.

Umesto stare primarne drobilice, kupljena je nova čeljusna drobilica, a naručena je i tercijarna drobilica radi bolje prerade i sitnije rude u mlinskim sekcijama, ističe Hu Šaohua.

Prvu količinu oksidne rude Zijin Bor Koper planira da propusti kroz postrojenje sredinom maja i tada sprovede eksperiment flotiranja, koji bi trebalo da pokaže koliko će biti iskorišćenje metala pri preradi takve rude.

Oživljavanje proizvodnje u Cerovu, naglašava Hu Šaohua, velika je prekretnica u povećanju proizvodnje bakra i značajan napredak kompanije u prvom kvartalu 2020.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

WALDEMAR

Samo smo mi slepci i ne znamo da pokrenemo rudnik i koristimo nase rudno bogastvo,nego ce to raditi kinezi (jer kad Si djiping naredi vucku za njegove kompanije) mora da se da prirodni resurs i onda cwmo kupovati naserude i proizvod od kineza. Nema,napredno eadikalaki,bolje da je lezao zatvoren,bar bi imali rudu za neka naredna pokoljenja kada se opamete srbi na vlasti...

special image