• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osim što lepo miriše i tera moljce, od lavande može i lepo da se živi!

Izvor mondo.rs

Zorica Vukanac je primer za to. Pročitajte priču o njoj i njenom preduzetničkom duhu. "Meni je, pre svega, drago što je lavanda, da tako kažem, izašla iz ormara, i da ne služi samo za borbu protiv moljaca", kaže Zorica.

Sombor je kroz projekat "Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima" obezbedio sadnice lavande koje su posađene na teritoriji Grada i predstavljaju podsticaj za osnaživanje žena koje su spremne da uzgajanjem ove biljke razvijaju poljoprivrednu delatnost i budu deo socijalnog preduzetništva.

Jedna od njih je Zorica Vukanac, mlada poljoprivrednica iz Riđice, koja je, zahvaljujući ideji i obukama na projektu, odlučila da nastavi da uzgaja ovu biljku na svojoj zemlji.

"U Riđici živim od rođenja, s tim što sam tri godine živela u Novom Sadu, ali sam se vratila. Posle života u velikom gradu, shvatila sam da kvalitet života ne zavisi od mesta gde živiš. Riđicu volim, tu mi je porodica, prijatelji, a ono što moje selo čini posebnim u odnosu na druge upravo su ljudi. Iako živim u malom mestu, život mi je ispunjen. Idem u pozorište, u bioskop, u restorane, putujem… Život na selu je jednostavniji i mirniji, te bih svim mladim ljudima preporučila da dobro razmisle pre nego što odluče bežati u velike gradove", kaže Zorica Vukanac iz Riđice, najsevernijeg naseljenog mesta Grada Sombora.

Zorica je po zanimanju trgovac, a kako kaže, hobi joj je poljoprivreda, kojom se, sticajem okolnosti, počela baviti pre nekoliko godina.

"To se desilo silom prilika. Naime, otac mi je preminuo iznenada, i ja sam u trenutku morala da se snađem i da nastavim to što je on započeo. Prve godine kad sam posejala suncokret, ispostavilo se da je to bio jako dobar rod i mene je to nekako fasciniralo, s obzirom na to da ja pre toga nisam ni znala gde nam je njiva", priča ova Riđičanka i dodaje da je, količina zemlje koju trenutno obrađuje odlična je dopuna kućnog budžeta, a cilj joj je da joj poljoprivreda postane jedino zanimanje.

"Kroz ovaj projekat koji je organizovao Grad Sombor dobila sam ideju, a kroz obuke sam stekla znanje i planiram da u budućnosti nastavim samostalno da se bavim uzgojem lavande. Već imam zasađeno nešto lavande. Mislim da ću na proleće posaditi još jedan hektar, a najverovatnije na proleće 2021. još jedan. To je nešto novo kod nas, nešto što, bar sam ja tako mislila, kod nas ne može da uspe. Međutim, evo vidimo sad, postoje te hibridne sorte koje vrlo uspešno gaje ljudi na zemlji kao što je naša. Meni je, pre svega, drago što je lavanda, da tako kažem, izašla iz ormara, i da ne služi samo za borbu protiv moljaca. Drago mi je što se lavanda koristi sve više u kulinarstvu, zatim tu su i dobro poznata lekovita svojstva lavande, koristi se u aromaterapiji, u kozmetici i farmaciji",  kaže ova vredna Riđičanka i ističe kako se nada da će ubrzo pronaći tržište na koje bi mogla da plasira svoje proizvode, te da će posao nastaviti da raste.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image