• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skok januarskog izvoza mnogo veći od uvoza

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U jeku procenjivanja ekonomskih posledica svetske pandemije korona virusa stižu ohrabrujuće vesti iz zvanične srpske statistike. Izvoz je u januaru skočio mnogo više od uvoza.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u januar 2020. godine iznosila je 3,15 milijardi , što je porast od 9,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Pritom je izvoz skočio znatno više od uvoza, za 12,4% u odnosu an 7,9%.

To je odlična pozicija za očekivani pad spoljnotrgovinske razmene zbog razvoja situacije sa korona virusom, pre svega u drugom po veličini partneru Srbije – Italiji. Srpska privreda se, za sada, odlično nosi sa posledicama epidemije, ali da će ih svakako biti i za domaće firme, govorila je danas i premijerka Ana Brnabić.

Možda će vas zanimati

U januaru je izvezeno robe za 1,34 milijarde €, a uvezeno za 1,81 milijardu , tako da je zabeležen deficit od 466,5 miliona €. To je umanjenje od 3% u poređenju s januarom 2019, objavio je Republički zavod za statistiku.

Izraženo u dolarima, ukupna januarska robna razmena sa svetom iznosila je 3,50 milijardi $, što je povećanje od 6,8% u odnosu na isti lanjski mesec.

Izvoz je porastao za 9,3% na međugodišnjem nivou, na 1,49 milijardi $, a uvoz je zabeležio rast od 5%, na 2 milijarde $. Deficit je iznosio 517,7 miliona $, i manji je za 5,6% nego u januaru prošle godine.

Na mesečnom nivou, prema desezoniranim podacima, januarski izvoz je porastao za 5,4% u odnosu na decembar, a uvoz za 2,3%.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image