• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odluka NBS: Odlaže se otplata kredita

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Narodna banka Srbije propisala je moratorijum na otplatu kredita u trajanju od 90 dana ili dok se ne završi vanredno stanje.

 NBS-Korona virus-Otplata kredita Izvor: Motortion/iStockphoto

Narodna banka Srbije je na danas održanoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum).

Imajući u vidu neophodnost očuvanja dostignutog nivoa i daljeg jačanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji NBS je donela Odluku o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i Odluku o privremenim merama za davaoce lizinga u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Možda će vas zanimati

Povodom usvojenih mera guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je izjavila da je finansijska stabilnost neophodna i u redovnim i posebno u vanrednim okolnostima u zemlji.

"Narodna banka Srbije u koordinaciji sa drugim dr?avnim organima preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Republike Srbije. Svest o neophodnosti odgovornog ponašanja svih tržišnih učesnika je u ovim osetljivim trenucima od neprocenjivog značaja za prevazilaženje teškoća sa kojima se možemo suočiti", kaže Tabaković, navodi se u saopštenju NBS.

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije.

U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita odnosno lizinga.

Svakako, kažu u NBS, dužnici banke odnosno primaoci lizinga ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

"Tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga neće obračunavati zateznu kamatu na dospela a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata", kažu u NBS.

Pored toga, banka kao ni davalac lizinga od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa.

"U cilju transparentnosti i nedvosmislenog informisanja svojih klijenata, u skladu sa navedenim propisima banke i davaoci finansijskog lizinga dužni su da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima (dužnicima banke, odnosno primaocima lizinga)".

Ukoliko klijent u roku od deset dana od objavljivanja ovog obaveštenja ne odbije navedenu ponudu, kažu nadležni, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Upravo istekom ovog roka moratorijum počinje da proizvodi pravno dejstvo ali će dužnici biti u mogućnosti da otplaćuju svoje obaveze.

"Mere su odmerene s posebnom pažnjom i uzimajući u obzir potencijalno suočavanje sa teškoćama u otplati obaveza kako građana tako i privrednih subjekata i potrebu prevazilaženja negativnih efekata po građane i privredu, usled mogućnosti suočavanja sa teškoćama u otplati obaveza dužnika banke, odnosno primaocima finansijskog lizinga, koja s obzirom na novonastalu situaciju objektivno postoji", kaže se u saopštenju.

Narodna banka Srbije navodi da neprekidno prati situaciju u finansijskom sektoru, što kako objašnjavaju nije izuzetak ni u ovim vanrednim okolnostima, te će vršiti nadzor nad primenom novih odluka i pažljivo analizirati efekte usvojenih propisa.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pirga

Prvi komentar, pa lihvar... 😁😁😁 Pravda za štedioce!

Kakvi ljudi

@Pirga Uzasno kakvih ljudi ima...2 komentara i to dvojica nezadovoljnih. Prvi bi vise voleo da nisu olaksali ljudima a drugi nezadovoljan, malo mu.

Pitam

Manite zateznu kamatu,ona ide za docnju. Nego šta će biti sa redovnom,ugovorenom stopom kamate od recimo 5%, da li ona teče,kao što teče za vreme grejs perioda.? Šta se onda ovom merom dobija?

 NBS-Korona virus-Otplata kredita