• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemačka privredi DAJE 750 MILIJARDI €, a očekuje pad od 5%p

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Nemačka je danas predstavila paket mera vredan 750 milijardi evra za ublažavanje štete u najvećoj evropskoj privredi izazvane pandemijom korona virusa. Državna kasa namerava da se zaduži prvi put od 2013. godine.

 Nemačka – pomoć privredi 750 milijardi evra Izvor: MONDO / Marko Čavić

"Reč je o veoma velikom paketu s brojnim merama", rekao je ministar finansija Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom ekonomije Peterom Altmajerom , dodajući da će Nemačka udvostručiti broj kreveta u odeljenjima intenzivne nege, javlja Rojters.

U Nemačkoj je, inače, i kancelarka Anglea Merkel u samoizolaciji zbog sumnje na korona virus.

Budžet savezne vlade će biti povećan za 156 milijardi evra putem zaduživanja (trezora gde se inače poslovično insistira na uravnoteženom budžetu), što ukazuje na odlučnost Berlina da upotrebi "sva sredstva" u borbi protiv negativnih efekata epidemije koronavirusa, dodao je Šolc.

Možda će vas zanimati

Vlada očekuje da će pandemija virusa Covid-19 gurnuti nemačku ekonomiju u recesiju, a Šolc kaže da su njegovi budžetski planovi zasnovani na pretpostavci da će bruto domaći proizvod ove godine pasti za oko 5 procentnih poena.

Altmajer je naveo da vlada želi da pruži pomoć kompanijama što je pre moguće i da je Berlin spreman da zaštiti preduzeća od neprijateljskih preuzimanja tokom krize.

"Odlučni smo da zaštitimo svoje kompanije i radna mesta", poručio je Altmajer i dodao da je ova poruka namenjena hedž fondovima.

A U PAKETU JE...

Nemačka vlada je ranije danas usvojila nacrt zakona kojim se predviđa da fond za ekonomsku stabilnost (VSF) dobije sredstva u vrednosti do 100 milijardi evra, koja može koristiti za preuzimanje direktnih udela u kapitalu kompanija kao način da se spreče strane akvizicije.

Pored toga, paket uključuje dodatnih 100 milijardi evra kredita razvojnoj banci KfW iza davanje pozajmica preduzećima čije poslovanje posrće zbog pandemije.

Vlada će dati garancije KfW banci na dug po osnovu zajmova koje bude odobrila u iznosu od 200 milijardi evra. To znači da bi ukupni novi neto dug ove godine mogao da poraste do 356 milijardi evra, u zavisnosti od toga koliko kompanija bude koristilo ove alate.

Ukupna suma od oko 356 milijardi evra novog duga predstavljala bi otprilike 10 odsto nemačkog bruto domaćeg proizvoda.\

Mimo toga, fond za stabilnost će davati garancije za kredite u vrednosti 400 milijardi evra, kako bi se obezbedio rizik od neizmirivanja korporativnih dugova , čime obim celog vladinog paketa dostiže iznos od 750 milijardi evra.

Paket ekonomski mera danas je donela i Srbija, ali mnogo realniji prema rečima predsednika Aleksandra Vučića.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vuja

"direktnih udela u kapitalu kompanija kao način da se spreče strane akvizicije" A kod nas je prodaja strancima najveće umeće svake vlasti. Žute,plave,narandžaste ,nazadnjačke,bez izuzetaka.

Milan

Kako će besno da rade štamparije papirnog i virtuelno-bankarskog evra bez vraćanja. Ima da ga nema kao i EU. Da sam pri parama kupovao bih Juane.

Xxx

A “brat” kaze veceras bicemo u top 3 zemlje evrope po oppravku privrede 😂 Njemci 750mld i opet pad...

special image