• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A šta je to NOVAC IZ HELIKOPTERA?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U vremenima velikih svetskih kriza, poput ove zbog pandemije koronavirusa ili one finansijske iz 2008/09. godine, neki ekonomisti kao moguće rešenje za izvlačenje iz neprilika pominju "novac iz helikoptera". Šta je to?

Ovaj "novac s neba" pomenuo je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući ekonomske mere pomoći privredi i stanovništvu za ublažavanja posledica ekonomske krize izazvane virusom Covid-19.

Vučić je termin upotrebio u vezi sa namerom države da podeli svim punoletnim građanima po 100 evra, radi povećanja potrošnje a time i tražnje za robama. Pod novac iz helikoptera mogle bi se podvesti i najavljene tromesečne subvencije za plate preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima.

A šta taj pojam, koji je prvi upotrebio čuveni ekonomista Milton Fridman 1969. godine, u stvari znači?

Možda će vas zanimati

"Novac iz helikoptera" je nekonvencionalna monetarna politika, koja se ponekad predlaže kao alternativa kvantitativnom ublažavanju (QE, kada centralna banka kupuje državne i korporativne hartije od vrednosti, kako bi podržala ekonomiju kada je u škripcu sa likvidnošću).

Prema Fridmanu, centralnim bankama uvek imaju na raspolaganju štamparije novca, pa tako i "bacanje novca iz helikoptera", kao mogući način da podstaknu potrošnju kao jednu od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti, podsticanje inflacije i privrednog rasta.

Ne radi se, dakle, o stvarnom bacanju novca iz helikoptera, već o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da "novac iz helikopetra" može biti značajno efikasnija mera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike.

Primer "novaca iz helikoptera" je su i eksperimenti sa davanjem jednakog fiksnog dela plate svim građanima. Finska je napravila takav ogled s modelom univerzalnog osnovnog prihoda (UBI, univerzal basic income), u kome je davala 560€ mesečne "plate" za nezaposlene. Izabrano je nasumice 2.000 ljudi sa biroa rada i, posle dve godine, rezultati su pokazali značajan efekat ali u socijalnoj pre nego ekonomskoj sferi.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nislija

Bolje od tih 100e gradjanima da daje volonterima po 1000 evra mesecnu platu jer sebe dovode u rizik

COMRADE

@Nislija eee gde sve idu nase pare, i ko ih sve svojata...

...

Da li važi za sve ili ne?

special image