• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nešto dobro i od korone: Pale cene u Evropi, nafta pomaže novčanike

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U evro zoni je u martu zabeležen pad inflacije, prvenstveno zbog pada cena energenata, saopštio je danas Evropski statistički biro Evrostat.

Stopa inflacije je u martu bila 0,7% u odnosu na 1,2% u februaru, navodi Evrostat na osnovu privremenih podataka. U jeku pandemije korona virusa, cene energenata nastavljaju da padaju u Evrozoni, odnosno, u martu pad iznosi 4,3% u odnosu na 0,3% u februaru.

Svetsko naftno tržište je poslednjih nedelja u padu zbog pandemije korona virusa i drastičnih mera zabrane kretanja što je dovelo do smanjenja potražnje za naftom, kao i zbog "rata" Saudijske Arabije i Rusije (kao i SAD) oko cena nafte.

Možda će vas zanimati

Stopa inflacije u martu u evro zoni ostaje znatno ispod cilja Evropske centralne banke koja želi da održi stopu inflacije ispod dva odsto.

Osnovna inflacija koja isključuje energente, namirnice, alkoholna pića i duvan, beleži blagi pad i u martu iznosi 1% u odnosu na 1,2% u februaru.

NEMAČKA INFLACIJA NAGLO USPORILA

Slični podaci dolaze iz najveće evropske privrede – Nemačke. Tamošnja međugodišnja inflacija je naglo usporila u martu, znatno ispod cilja Evropske centralne banke (ECB).

To, prema oceni Rojtersa, monetarnom regulatoru Evrozone pruža dodatni slobodan prostor za implementaciju stimulativnih mera radi sprečavanja ekonomskog dubljeg pada zbog krize koronavirusa.

Nemačke potrošačke cene porasle su u martu za 1,3% u odnosu na isti mesec 2019, što je pad naspram nivoa od 1,7% koliko je međugodišnja inflacija iznosila u februaru, saopštio je Federalni zavod za statistiku, Destatis.

Na mečnom nivou, potrošačke cene su u martu porasle za 0,1%.

Najveći uticaj na slabljenje inflatornih pritisaka imalo je pojeftinjenje energenata, pre svega nafte, ali su podaci takođe pokazali da je gomilanje zaliha prehrambenih proizvoda domaćinstava, usled panike izazvane pandemijom korona virusa, samo blago uticalo na cene.

Evropska centralna banka suspendovala je ograničenje na količinu obveznica koje može da kupuje od bilo koje države članice Evrozone, čime je raskrčila put za potencijalno neograničeno štampanje novca da bi snažnije odgovorila na ekonomske efekte epidemije virusa Covid-19.

PROČITAJTE I OVO


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image