• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAO U EVROPI: Inflacija i dalje ispod plana

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Inflacija u Srbiji je porasla u januaru za 0,6% u odnosu na decembar, ali je i dalje ispod planiranog nivoa NBS.

Na godišnjem nivou inflacija je dobacila samo do 2%, kada se uporede potrošačke cene u januaru ove i u istom mesecom 2019.godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Možda će vas zanimati

U januaru su na mesečnom nivou poskupeli hrana i bezalkoholna pića za 1,6 posto, rekreacija i kultura (1,4%), transport (0,4%), zdravstvo (0,3%) i alkoholna pića i duvan (0,2%).

Pad cena je zabeležen kod odeće i obuće za 1,3 procenta, komunikacija (-0,6%), nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana (-0,3%) i restorani i hotela (-0,1%). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Inflacija u 2019. godini je zabeležila rast od 1,7 procenata na godišnjem nivou. Plan Nardoen banke Srbije (a prema kome se radi i kalkulacija državnog budžeta) je da inflacija bude 3%, sa dozvoljenim odstupanjem od plus/minus 1,5%.

Inflacija u Evropskoj uniji ubrzala je rast u januaru ove godine na 1,7 odsto međugodišnje sa decembarskog nivoa od 1,6 procenata, objavila je kancelarija EU za statistiku, Evrostat.

Kada je reč o 19-članoj Evrozoni, stopa inflacije je u januaru takođe zabeležila rast na godišnjem nivou, na 1,4 odsto u odnosu na 1,3 procenta u decembru. Godinu dana ranije, međugodišnja inflacija je iznosila takođe 1,4 procenta.

Najniže stope inflacije na godišnjem nivou zabeležili su u januaru Italija (0,4%), Kipar (0,7%), Danska i Portugalija (obe po 0,8%), dok su najviše registrovane u Mađarskoj (4,7%), Rumuniji (3,9%), Češkoj i Poljskoj (obe po 3,8%).

U odnosu na decembar, inflacija je u januaru na godišnjem nivou pala u pet država EU, u pet članica je stagnirala, dok je u 18 zemalja porasla.

U januaru je najveći doprinos rastu godišnje stope inflacije u evrozoni dao sektor usluga (+0,68 procentnih poena, pp), slede hrana, alkohol i duvan (+0,40 pp) i energija (+,19 pp).

Izvor: Ilustracija MONDO/Georgi Mitev Šantek

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

Kako sve manja, a ja za crvenu sve manje toga mogu!?

special image