Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se na gradilištima najvećih projekata izgradnje putne i železničke infrastrukture, i dalje radi ali uz primenu svih mera koje su predviđene u cilju suzbijanja korona virusa.

"Кao Ministarstvo dali smo preporuku svim investitorima da učine sve kako bi održali nivo aktivnosti na gradilištima na realizaciji infrastrukturnih projekata, a svi investitori imaju obavezu da radnicima obezbede svu potrebnu primenu zaštite od korona virusa, u skladu sa odlukama Vlade Srbije", kazala je ona i zahvalila svim kompanijama i radnicima koji u teškim uslovima nastavljaju da rade.

Ona je istakla da je ukupna vrednost infrastrukturnih projekata, na kojima je juče bio angažovan 3.531 radnik, iznosila 2,6 milijardi evra, a da ukupna dužina puteva i pruga na kojima se izvode radovi, uključujući i radove na rehabilitaciji državnih puteva, iznosi oko 520 kilometara.

Broj radnika u skladu je sa fazom u kojoj se nalaze radovi, pa je tako najveći broj radnika, ukupno 919, u utorak radilo na izgradnji deonice brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada. Na ovom gradilištu, gde radove izvode ruski RŽD, prisutne su i 272 jedinice mehanizacije.

Na drugoj deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, gde su izvođači kineske kompanije CCCC i "Čajna rejlvej internešenel", radove je juče izvodilo 613 radnika, uz 196 jedinica mehanizacije.

Na obilaznici oko Beograda, na deonici u izgradnji od Ostružnice do Bubanj potoka, gde je glavni izvođač kineska kompanija "Pauer Čajna", juče je bilo 343 radnika i 81 jedinica mehanizacije, dok na deonici auto-puta "Miloš Veliki", od Požege do Preljine, gde je izvođač kineska kompanija CCC, radove izvodilo 70 radnika, a prisutno je 29 jedinica mehanizacije.

Na gradilištu Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate-Preljina, na kojem je glavni izvođač konzorcijum kompanija Behtel i Enka, juče je radio 51 radnik.

Na izgradnji deonice auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Кuzmina, trenutno radi 88 radnika turske kompanije Tašjapi, devetoro radi od kuće, a na gradilištu je i 58 jedinica mehanizacije.

Na drugom gradilištu iste kompanije, na rekonstrukciji državnog puta Novi Pazar-Tutin, angažovano je 48 radnika, kao i 25 jedinica mehanizacije.

Na deonici železničkog Кoridora 10, od Jajinaca do Male Кrsne, na kojem su izvođači francuska kompanija Кolas i srpski Energoprojekt, radove izvodi ukupno 85 radnika, sa 10 jedinica mehanizacije.

Na deonicama državnih puteva čija je rehabilitacija u toku u okviru Projekta rehabilitacije državnih puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja, ukupno je juče radove izvodilo 667 radnika.

Pored toga, na izgradnji stanova za snage bezbednosti u više gradova u Srbiji bilo je angažovano ukupno 446 radnika, dok su 192 radnika radila na projektima u komunalnoj infrastrukturi kojima upravlja Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.