• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽE "POJAČANA" PENZIJA: Sa 4.000 dinara dodatka i pozivom iz banke

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U petak počinje isplata martovske penzije, koja će biti data odjednom i uvećana za jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 dinara. Penzioneri koji su se opredelili za slanje para na kuću, dobiće još jedan poziv iz banke.

"Doneta je odluka da martovska penzija neće biti isplaćivana u dva dela kao što je uobičajeno, već odjednom i to zajedno sa obećanom pomoći", podsetio je ministar finansija Siniša Mali a odluku Vlade od 26. marta.

Ministar Mali je naveo i da je u vanrednim okolnostima republički budžet dobio novu ulogu.

Možda će vas zanimati

"Najvažniji zadatak budžeta tokom pandemije izazvane virusom korona danas je da finansira troškove borbe za živote i zdravlje građana Srbije i mi to upravo činimo. Budžet treba da ima važnu ulogu u umanjenju ekonomskih troškova za ugrožene grupe građane i socijalno osetljive grupe ljudi", piše u saopštenju Ministarstva.

Ministar je podsetio da su obezbeđeni i svi administrativni uslovi da penzije na kućne adrese stignu na vreme.

Kako je dodao, oni koji penzionerske čekove primaju preko tekućih računa, penzije će dobiti sutra, kada počinje i isplata na kućne adrese koja će trajati nekoliko narednih dana.

"Pored pozivanja banke telefonom i traženja da vam se penzija donese na kućnu adresu, postoji i mogućnost da putem ovlašćenja omogućite nekom da podigne vašu penziju. On će to uraditi u vaše ime i za vaš račun, uz posedovanje svoje i vaše lične karte. To ovlašćenje može biti napisano u slobodnoj formi i nije potrebna bilo kakva overa kod notara", pojasnio je ministar.

POZIV IZ BANKE

Banke će ponovo kontaktirati korisnike koji su se opredelili za isplatu penzije na kućnu adresu, saopštila je Narodna banka Srbije uoči sutrašnje isplate punog iznosa penzije za mart mesec i pomoć od 4.000 dinara. "Obaveštavamo javnost da će banke kontaktirati sa svojim korisnicima s navršenih 65 i više godina života koji su se pri prethodnoj isplati penzije odlučili za isplatu na kućnu adresu, kako bi potvrdile ovaj izbor svojih korisnika i proverile koji iznos tačno žele da im se isplati na ime penzije za mart ove godine, s obzirom na to da će penzija za mart biti uplaćena u punom iznosu (iz jednog dela) uvećana za najavljenu jednokratnu pomoć", kažu u NBS.

Mali je istakao da su se penzioneri već snašli i da njihove prinadležnosti iz banaka preuzimaju sinovi, kćeri ili bliski i dalji rođaci.

Tu su, kako je naveo, i volonterske službe pri opštinama koje su takode u službi najstarijima.

Penzije su, kako je podsetio, početkom ove godine uvećane za 5,4 odsto, a prethodno su penzioneri u novembru prošle godine dobili jednokratni iznos od po 5.000 dinara, da bi nova pomoć bila isplaćena u prvoj polovini ove godine.

"Ova mera ni na koji način ne ugrožava fiskalnu i makroekonomsku stabilnost Srbije", kazao je Mali.

Naglasio je da je Srbija "finansijski stabilna i ekonomski snažna zemlja, čak i u uslovima pandemije".

"Vlada je morala svakako da preusmerava i izdvoji dodatna sredstva iz budžeta za sprovođenje mera zdravstvene zaštite stanovništva, a u najskorije vreme krenuće sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje posledica u privredi", rekao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, ono što Srbija čini, ne radi mimo sveta, već to rade i druge države, kako bi sačuvala stanovništvo i podržala domaću privredu.

"Ako i bude povećanih troškova, deficita ili javnog duga, to neće biti u tom obimu da ugrozi fiskalnu stabilnost zemlje. Srbija ima zdrave finansije i one su u stanju da taj teret izdrže", poručio je Mali.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Penzionerima ce posle izbora da smanji penziju bar 20%

Fuj sns bot

stigla kupovina glasova...

Željko

Hvala premudrom!

special image