• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korona preti svima: Aerodromi će izgubiti 50% sadašnjih prihoda! (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Dve petine putničkog saobraćaja i skoro polovina prihoda manje u 2020. godini, pokazuju ekonomske analize uticaja pandemije korona virusa.

 Korona virus ekonomske posledice koliko će države izgubiti zbog korona virusa Izvor: MONDO/Danijela Pašić

Ekonomska analiza Međunarodnpg saveta aerodroma (ACI World) predviđa da će pandemija virusa Covid-19 na globalnom nivou dovesti do smanjenja putničkog saobraćaja za dve petine i prihoda aerodroma za gotov polovinu u 2020. godini.

ACI World očekuje smanjenje putničkog saobraćaja za blizu dve petine (38,1 odsto) ili 3,6 milijardi putnika manje u odnosu na predviđanja pre pojave virusa Covid-19.

Možda će vas zanimati

Azijsko-Pacifički region, Bliski Istok i Evropa - tri tržišta koja se najviše oslanjaju na međunarodni saobraćaj - izgubiće značajan udeo putnika, premašivši jednu trećinu u sva tri slučaja. Očekuje se da će aerodromi u Americi, za koje je karakterističan značajan udeo domaćeg saobraćaja, izgubiti preko jedne trećine ukupnog prevoza putnika.

IZJAVA ZORANE MIHAJLOVIĆ O OČEKIVANIM GUBICIMA U SAOBRAĆAJU

Apsolutno smanjenje saobraćaja do kraja 2020. godine može dostići do 1,5 milijardi putnika u Azijsko-Pacifičkom regionu, 0,8 milijardi putnika u Severnoj Americi i približiti se milijardu putnika u Evropi. Latinska Amerika-Karibi, Bliski Istok i Afrika mogu izgubiti realno 250, 160 i 80 miliona putnika.

Pad broja putnika i obustava letova dovešće do smanjenja prihoda a od očekivanog prihoda oko 172 milijardi dolara sada se predviđa da bi aerodromski sektor mogao da izgubi oko 45 odsto ili preko 76 milijardi dolara do kraja ove godine.

Drastičan pad u ovakvom obimu predstavlja egzistencijalnu pretnju po globalni aerodromski sektor. Potrebna je brza, efikasna i odgovarajuća reakcija vlasti kako bi se sačuvali milioni radnih mesta, zaštitilo osnovno poslovanje i omogućile najveće šanse za sektor da prebrodi krizu i brzo se oporavi, upozoravaju iz ove organizacije.

Globalni aerodromski sektor se suočava sa gubicima koji se mere u milijardama dolara već u prvom kvartalu 2020. godine, a sada se predviđa da će se uticaj virusa Covid-19 produžiti ne samo na drugi kvartal, već i na drugu polovinu ove godine.

Većina stručnjaka u avio-transportnom sektoru saglasna je da bi oporavak mogao da traje od godinu dana do 18 meseci da bi se dostigao nivo saobraćaja pre krize i da bi sektor tek krajem 2021. godine mogao da počne da beleži obim saobraćaja kao pre pojave virusa Covid-19.

"Fer i odgovarajuća globalna reakcija u vidu ekonomskih mera je neophodna da bi se zaštitilo osnovno poslovanje aerodroma, sačuvali milioni radnih mesta širom sveta i obezbedio opstanak ovog sektora i postavili temelji za oporavak", izjavila je generalna direktorka ACI World Angela Gitens.

S obzirom na nagli pad prihoda, aerodromi preduzimaju sve moguće mere kako bi očuvali finansijsku stabilnost. Iako imaju visoke fiksne i neizbežne troškove, aerodromi maksimalno smanjuju varijabilne izdatke time što zatvaraju delove infrastrukture, odlažu kapitalna ulaganja i bave se troškovima zaposlenih. Ove teške odluke se donose kao neophodan odgovor na krizu sa kojom se ovaj sektor suočava.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Susjed

Pa šta svi da se vratimo na selo i odradjujemo njive i šume

special image