• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INSPEKCIJA U JURI: Bezbednost pod znakom pitanja, fabrika nudi "bonus"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Inspektori rada u Nišu započeli su inspekcijski nadzor u fabrici južnokorejske kompanije Jura u Nišu, gde je prijavljeno da radnici nemaju zdravstveno bezbedne uslove za rad u vreme epidemije korona virusa. Menadžment nudi "bonuse".

Inspektori su u proizvodom pogonu niške fabrike (Jura ima fabrike i u Leskovcu i Rači), kako bi proverili da li se poštuje Uredba o organizovanju rada u vreme vanrednog stanja i sprovođenja preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rada, u ogranku ove kompanije u Leskovcu rad je uspostavljen prema preporukama epidemiologa u poštovanje saveta struke i preventivnih mera, a po završetku inspekcijskog nadzora javnost će biti obaveštena o detaljima.

Nadzor je počeo juče, a danas je nastavljen kada su inspektori rada zatekli okupljene radnike ispred pogona, a oni su tokom jutra i prepodneva, od 5. 40 časova, prema izjavi predstavnika poslodavca odbijali da uđu u proizvodni pogon i započnu sa radom zahtevajući da poslodavac obustavi rad na dve nedelje.

Prema navodima radnika, koje prenosi N1, radnicima je jutro ponuđeno dve hiljade dinara bonusa na svakih pet radnih dana da nastave da rade u sadašnjim uslovima. Radnici Jure inače primaju minimalac, znači oko 30.000 dinara neto.

Prilikom nadzora, u proizvodnom pogonu je zatečen veoma mali broj zaposlenih, navode u resornom ministarstvu, a predstavnici poslodavca su inspektorima rekli da su imali privremeni prekid rada od 27. marta do 3. aprila i da je ogranak Jure u Nišu nastavio sa radom 6. aprila.

Poslodavac se obratio Institutu za javno zdravlje u Nišu i tokom jučerašnjeg dana kako bi ih epidemiolog obišao i dao preporuke o načinu organizovanja .

Radnici Jure u Nišu prethodnih dana su se okupljali ispred fabrike strahujući za zdravlje jer ih je menadžment pozvao da dođu na posao,a jedan od njihovih kolega, kako su rekli medijima, je zaražen je virusom korona, dok nekoliko radnika ima simptome.

Lokalni mediji prenose da je 70 radnika upućeno u samoizolaciju.

Zbog celokupne epidemiološke situacije reagovao i Štab za vanredne situacije u Leskovcu, gde je u izolaciji 300 radnika a 7 je obolelo. Nakon pregovora, dogovoreno je da se kompanija pridržava ranije predloženih mera.

Šta ako se kompanija ne pridržava mera? Epidemiolog prof. dr Predrag Kon iz Krinzog štaba Srbije rekao je jednostavno "nemam odgovor" ali i podsetio nadležne da je "vanredno stanje" i da su im ovlašćenja šira i prema poslodavcima.

Možda će vas zanimati

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Daj srbinu pare i prebrinuo si sve

Makoni

E ako bi pelene bio taj bonis onda bi se i vredilo raditi.

DžoMa

Dovoljno je samo pročitati da ovi jadni ljudi rmbače i izlažu se opasnosti od zaraze za bedni minimalac od 30 hiljada dinara 😑

special image