• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REŠEN PROBLEM U JURI? Radiće "svaki drugi", a ostali kući s minimalcem

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Posle dva dana protesta i obustave rada u fabrikama južnokorejskog proizvođača kablova u Rači i u Leskovcu zbog zdravstveno nebezbednih uslova u vreme epdemijeg, došlo se do nekog rešenja. Posao će biti prepolovljen a oni koji neće raditi "idu kući" sa svojom crkavicom.

Posle još jednog dramatičnog prepodneva u fabrici Jura u Rači odlučeno je da će sutra biti nastavljena proizvodnja, ali u smanjenom kapacitetu od 40 odsto i uz angažovanje manjeg broja radnika, rečeno je za agenciju Beta u sindikatu Nezavisnost. Sličan program biće, po svemu sudeći, primenjen i u fabrici u Leskovcu, gde se takođe protestovalo.

Radnici su u Rači obustavili rad i tražili da se reši pitanje angažovanja tokom vanrednog stanja zbog rizika od korona virusa, i u krugu fabrike su čekali ishod razgovora komandanta opštinskog Kriznog štaba, predstavnika fabrike i sindikata, pošto su i juče odbili da rade zbog rizika zaraze korona virusom.

Od 1.200 radnika biće angažovano 420 radnika i to 220 u prvoj i 200 u drugoj smeni, a ovakav način rada važiće do kraja naredne sedmice.

Prema rečima predsednika sindikata Saše Markovića, smanjenje broja angažovanih radnika u vreme vanrednog stanja deo je mera koje je Jura prihvatila posle današnjeg razgovora menadžmenta sa predstavnicima opštinskog Kriznog štaba, Sindikata i Saveta radnika.

NEĆE DOBITI 60% - JER IONAKO SU NA MINIMALCU

Prema rečima Saše Markovića, oni koji ne rade biće na plaćenom (prinudnom) odsustvu, a pošto svi u proizvodnji ionako primaju minimalnu zaradu, neće biti umanjenja zarada sem za iznos bonusa i toplog obroka. Prema Zakonu o radu radnika na prinudnom odsustvu prima najmanje 60% plate (bruto 1) "ali ne manje od zagarantovane minimalne zarade".

Marković kaže da su utvrđeni i u vreme korona virusa zdravstveno bezbedni uslovi za obavljanje organizovanog prevoza radnika do fabrike, kao i na radnom mestu, a sve zahvaljujući tome što je danas fabriku obišao i epidemiolog Instituta za javno zdravlje fabrici u Rači.

U autobusima koji prevoze radnike biće najviše njih 20. Maske i rukavice su obavezne za radnike od ulaska u autobus kao i na radnom mestu.

Na ulazu i izlazu iz fabrike biće postavljene dezinfekcione barijere, radnici će prilikom kretanja morati da drže propisanu distancu, o čemu će brinuti zaduženi iz kompanije.

Marković je rekao da će u proizvodnji raditi svaka druga traka, a broj radnika na traci biće prepolovljen u odnosu na dosadašnji, a time i obezbeđeno propisano rastojanje od najmanje metar i po do sledeće osobe.

Marković je rekao i da ima saznanja da jedan broj radnika ne želi da radi u vreme povećanog rizika od širenja korona virusa te su danas otvorili bolovanje. Ukoliko su za to imali osnova, tako su smanjili gubitak za 5% plate, pošto se na bolovanju dobija više nego na prinudnom odmoru (65%).

Radnici Jure u Rači su juče i danas odbili da rade i tražili su da kompanija reši problem angažovanja u proizvodnji u vreme vanrednog stanja zbog opasnosti od širenja zaraze korona virusom.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" fabrike Saša Marković je rekao juče da je dotad proizvodnja bila organizovana tako da na traci od 25 do 30 metara radi 40 radnika, a sledeća traka je na rastojanju od oko metar", i da to nisu odgovarajući uslovi u vreme opasnosti od širenja korona virusa.

Možda će vas zanimati

Radnici Jure trebalo je da juče da nastave redovnu proizvodnju posle plaćenog odsustva od 26. marta zbog pandemije korona virusa, ali su odbili da rade i vraćeni su kućama.

Iako je zatim, kako su mediji obevešteni iz fabrike, odlučeno da se ne radi i do kraja ove sedmice, juče po podne poslodavac je pozvao radnike da danas dođu na posao i rade uobičajeno.

U LESKOVCU ZBOR ISPRED FABRIKE

Oko 150 radnika Jure u Leskovcu jutros od 6.30 protestuje ispred fabrike i odbija da uđe u pogone zbog glasina da je više zaposlenih obolelo od virusa korone, a da je oko 200 u izolaciji zbog sumnje da ima taj virus.

"PRAVILI SE KAO DA NIJE VANREDNO STANJE"

Prema zvaničnim podacima, od korone je oboleo jedan radnik, dvoje imaju simptome tog virusa, a 84 radnika je u izolaciji. Međutim, Stojanović je kazao da je ukupno odolelo 14 radnika. "Pre nekoliko dana je obolelo sedam radnika, od juče je pozitivno još sedam", tvrdi taj radnik "Jure". Stojanović je rekao da je svih 2.800 radnika u tri pogona radilo do 27. marta. "Kao da nije vanredno stanje. Čovek preko čoveka", ocenio je.

Predstavnik sindikata Predrag Stojanović kazao je da radnici čekaju da im se obrati neko iz menadžmenta, ali da im se do 10 sati niko nije obratio.

"Radnici nisu hteli da uđu u fabriku, plaše se za svoje zdravlje. Imamo dvocifren broj zaraženih i trocifren broj izolovanih ljudi. Boje se i da putuju oragnizovanim prevozom", rekao je Beti Stojanović.

Oni će, kazao je, ostati ispred fabrike i sačekati drugu smenu.

"Ostaćemo sve dok nam se neko iz menadžmenta ne obrati", bio je izričit Stojanović.

Oko 10 sati radnicima u štrajku je stiglo saopštenje da "svi oni koji se boje za svoje zdravlje mogu ostati kod kuće i biće plaćeni shodno docnijim odlukama Vlade Srbije“.

Oni radnici koji prihvate posao "biće 100 odsto plaćeni, i biće u potpunosti ispoštovane preporuke o organizaciji posla i bezbednosti na radu od strane kriznog štaba i leskovačkog Zavoda za javno zdravlje upućene menadžmenntu ove kompanije u Leskovcu od pre par dana".

Juče je sa menadžemntom "Jure" razgovarao gradonačelnik Leskovca i komandant gradskog Kriznog štaba Goran Cvetanović, koji je doktor medicinskih nauka, sa predstavnicima republičkih inspekcija i policijom.

Dogovoreno je da se u Juri obavlja minimum procesa rada, odnosno 50 radnika na 5.000 metara kvadratnih, mada je od Korejaca traženo zatvaranje fabrike na dve nedelje, ali oni nisu pristali na taj predlog.

Prema navodima Stojanovića, najveći broj sumnjivih na koronu je iz trećeg pogona u okviru koga se nalazi i takozvana čista soba. Iz tog pogona sinoć je vraćena cela treća smena radnika.

"Iz tog pogona je i najveći broj izolovanih radnika", naglasio je Stojanović.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 42

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pamtim

Pa oni rade za minimalac? Lepo si ih usrećio predsedniče. Istina kad tad ispliva, a toliko je hvalio Juru.

Profa

Lep primer kako država brine o svojim ljudima !!! Puuu !!!

Kompletan idiot i lopuža

"a pošto svi u proizvodnji primaju minimalnu zaradu..." - bravo Precedniče, diko naša, ponosu i uzdanice, bravo, bravo, ovakav privrednik davno nije došao kod nas. A je l se od plate odvaja za pelene zaposlenih ili to preduzeće plaća? Mislim da bi to Juri trebalo da refundira država ili bar vrati pdv, kao trudnicama. Hahaha, hajde botovi, udrite. Hahaha, zaposliće vas napredni u Juru....

special image