• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽU PARE: Privredi od danas dostupne 2 milijarde evra

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Privrednicima u Srbiji od danas su i suštinski dostupne dve milijarde evra garantovanih kredita od strane države preko Fonda za razvoj i 2,6 milijardi dinara za poljoprivrednike preko Uprave za agrarna plaćanja.

Prva isplata novca za pomoć privrednicima preko Fondu za razvoj Srbije počinje danas nakon sednice Upravnog odbora ovog fonda gde će se prve prijave razmatrati a zatim i odobravati, najavio je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Dve milijarde evra (oko 24 milijardi dinara) garantovanih kredita od strane države daju se na period do 36 meseci sa počekom (grejs periodom) između 9 i 12 meseci i namenjeni se za nabavku obrtnih sredstava kao i za održavanje tekuće likvidnosti a kako bi redovno izmirivali obaveze prema poslovnim partnerima, zaposlenima i državi.

Možda će vas zanimati

Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja privredna društva koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu i koja obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

GARANTNA ŠEMA

Prošlog četvrtka na sednici Vlade Srbije usvojene su Uredba o utvrđivanju garantne šeme kao mere podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije covid-19, kao i Uredba o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i Uredba o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije korona virusa. Prema rečima ministra finansija, usvajanjem ovih uredbi zaokružen je Program ekonomskih mera za podršku privredi.

Ali. naravno, banke imaju uslove da bi "svoje" pare davale firmama. Kredit se može odobriti i ako je u zvaničnim finansijskim izveštajima privrednog subjekta za jednu od poslednje dve godine iskazan neto gubitak ali je ostvaren poslovni dobitak.

Kada je reč o dve uredbe za pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, njima se obezbeđuje podrška poljoprivrednicima u visini od 2,6 milijardi dinara preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Pravo na isplatu novčane pomoći ima vlasnik komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i nalazi se u aktivnom statusu.

Pored opšteg uslova neophodno je da podnosilac zahteva u Registru ima upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, ili da je vlasnik životinje (krave, ovce ili koze) koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja.

Pravo na novčanu pomoć imaju i vlasnici obeleženih i registrovanih košnica pčela, bili oni nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da imaju 70 ili više godina starosti u ovoj godini.

Visina jednokratne pomoći u apsolutnom novčanom iznosu određuje se po jedinici upisane površine, odnosno po grlu stoke ili broju košnica: 25 dinara po kvadratnom metru za povrtare koji imaju plastenike ili staklenike, a najviše 90.000 dinara.

Takođe, 3.000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara, zatim 500 dinara po grlu ovce ili koze a najviše 20.000, i 800 dinara po košnici pčela a najviše 20.000 dinara.

Ova uredba "teška" je 1.150.000.000 dinara.

Druga uredba o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima koja subvencioniše deo kamate namenjena je razvoju stočarstva za nabavku životinja i premiju osiguranja životinja, razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva kao i investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Zatim za nabavku hrane za životinje, investiciona ulaganja u određene vrste mehanizacije i opreme koja se koristi u biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji ali i likvidnost.

Fizičko lice i preduzetnik može da ostvari pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 6.000.000 dinara, dok pravno lice kreditnu podršku ostvaruje pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 18.000.000 dinara.

Iznos kredita za likvidnost je do 3.000.000 dinara.

Država je za ovu meru odvojila ukupna 1.450.000.000 dinara.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jack Napier - JOKER

ODLICNO!!!!

 STIŽU PARE: Privredi od danas dostupne 2 milijarde evra