Pandemija korona virusa i sve mere, pre svega zabrana okupljanja, održavanja manifestacija, izolacija, već su donele mnoge gubitke ekonomijama sveta, a crne prognoze navode da nas tek čeka kriza od najmanje dve godine.

Ova zaraza neminovno je uticala i na industriju sporta. Na stotine i hiljade liga i takmičenja je zaustavljeno, a izuzetak, naravno, nije ni evropski fudbal. Evropska fudbalska unija je već odložila Evropsko prvenstvo za 2021. godinu (trebalo je da bude održano ovog leta), ne igraju se Liga šampiona i Liga Evrope... Lopta se ne kotrlja ni u nacionalnim ligama.

Sve ovo koštaće evropski fudbal 4,1 MILIJARDU EVRA, proračun je finansijskog časopisa LearnBonds.

Poslednjih nekoliko decenija industrija sporta, a pre svega fudbala, dobila je nagli finansijski podsticaj, zahvaljujući pre svega marketingu, ulaganjima bogataša. Pojedini evropski klubovi čak su po budžetu nadmašili i BDP svojih zemalja!

Ali, onda se dogodila ova epidemija, koja će za posledicu imati to da klubovi u Evropi trpe značajne finansijske gubitke.

Prema proceni ove kuće, najveće posledice osetiće najbogatija liga - Premijer liga Engleske, koja će izgubiti više od 1,2 milijardi evra. Najveći deo tog novca  (više od 60%) izgubiće od TV prava, potom veliki udeo ima i marketing (300 miliona evra gubitaka), kao i profit koji se ostvaruje na dan odigravanja utakmica (oko 180 miliona evra).

Španska Primera izgubiće oko 970 miliona evra, sledi nemačka Bundesliga sa oko 800 miliona evra, italijanska Serija A 700 miliona evra, Francuska liga 400 miliona evra...

Značajan gubitak osetiće se i na tržištu fudbalera, odnosno u transferima.

Svi vodeći evropski klubovi, pretpreće značajne gubitke, takođe. U sezoni 2018/19. najveći evropski klubovi zajedno su ostvarili profit od oko 9,3 milijardi evra, ili 11% više nego u sezoni pre. U tome je važan udeo imao i posao oko transfera igrača.

Prema proceni raznih kuća, svi vodeći evropski klubovi (misli se na one najbogatije), izgubiće oko 3 milijardi evra.

Mančester siti je na putu da izgubi čak 412 miliona evra u vrednosti igrača, Barselona je na drugom mestu sa potencijalnim gubitkom od 366 miliona evra. Slede Liverpul, Real Madrid i Pari Sen-Žermen (353 miliona evra, 350 miliona evra, 302 miliona evra gubitaka).