• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POMOĆ DOBRODOŠLA: Državne pare zasad zatražilo 170.000 firmi

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Veliki broj srpskih malih i srednjih firmi i preduzetnika prijavilo se za pomoć države iz ekonomskog plana za otklanjanje posledica pandemije virusa korona. Ministar Mali zadovoljan.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je veoma zadovoljan odzivom privrednika, koji su se u proteklih nedelju dana u velikom broju prijavili za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera.

Zaključno sa 21. aprilom, 169.111 privrednih subjekata je izabralo banku za otvaranje namenskog računa za isplatu direktnih davanja, saopštilo je Ministarstvo finansija posle 4. sastanak Koordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa KOVID 19.

Možda će vas zanimati

Takođe, zaključno sa jučerašnjim danom ostalo je još 134.857 privrednih subjekata koji imaju račun u više banaka i još nisu izabrali banku.

PPP-PD poresku prijavu je podnelo 38.628 privrednih subjekata za 278.530 zaposlenih, a odloženo je ukupno 6,9 milijardi dinara obaveza za poreze i doprinose.

ODBIJENA TRI PREDUZEĆA

Zahtevi tri preduzeća koja su aplicirala za kredite su odbijeni na sednici Fonda jer nisu ispunjavali sve potrebne uslove, ili nisu imali adekvatne bilanse ili su u blokadi. "Za one kojima se u perspektivi desi isti slučaj a mogu svoje nedostatke da otklone, oni će imati šansu ponovo da se jave", objašnjava državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović. Ali, napominje, ona preduzeća koja ne mogu da otklone ove nedostatke, neće moći da dobiju sredstva iz ovog programa.

Iznos odloženih obaveza po osnovu akontacija za porez na dobit biće poznat 4. maja kada se bude znao ukupan broj privrednih subjekata koji imaju pravo da koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja.

"Poreska uprava moći sa sigurnošću da primeni sve validacije i kreira skup obveznika tek po isteku zakonskog roka za podnošenje PPP-PD prijava i podnošenja poreske prijave, što je 30. april", istakao je Mali.

On je dodao da će se, nakon izvršenih provera, do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na olakšice, nakon čega će odmah krenuti i isplata novčanog iznosa od oko 30.000 dinara na namenske račune poslodavaca, a koji su namenjeni zaposlenima.

Kada je reč o kreditima Fonda za razvoj, zaključno sa 21. aprilom, 52 privrednih subjekata je podnelo zahtev za kredit kod Fonda za razvoj, a traženi iznos kredita je 1,026,870,000 dinara.

Na sastanku je rečeno da su, nakon jučerašnje sednice Upravnog odbora Fonda za razvoj, odobrena sredstva za 25 kredita u iznosu od 729,09 miliona dinara.

Za kredite iz Fonda za razvoj aplicirala su preduzeća iz gotovo svih delova zemlje, od Južnobačkog okruga odnosno iz Novog Sada, preko Beograda, Raškog, Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rover

I treba, ovoj drzavi ne treba oprostiti ni jedan jedini dinar.

special image