• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOČEKALI SMO: EU prihvata da su srpske MALINE BEZ NOROVIRUSA

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srpske maline pri izvozu u EU neće više biti dodatno kontrolisane na norovirus, izvoznici će imati manji trošak a i (higijenski) imidž Srbije će se popraviti.

  EU ukinula kontrolu malina iz Srbije na norovirus Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

To će omogućiti lakši plasman naše robe i veće prihode za proizvođače tog voća, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Evropska komisija je donela odluku da se povuče mera dodatne kontrole za izvoz smrznutih malina poreklom iz Republike Srbije, objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede, tako da će srpski agrar imati jednu muku manje, ako ne dođe do zloupotrebe.

Možda će vas zanimati

Mera dodatne desetoprocentne kontrole, odnosno kontrole svake desete pošiljke malina iz Srbije na norovirus dovela je do dodatnih troškova za izvoznike i umanjenja prihoda proizvođača malina.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su u proteklim godinama intenzivno radili na uspostavljanju sistema bezbednosti hrane koji garantuje kvalitet proizvoda, a što uključuje zakonodavni okvir, akreditaciju metoda ispitivanja na norovirus, edukaciju inspektora, kao i subjekata u proizvodnji i preradi maline, što je dovelo do ovakve odluke u EU kažu nadležni.

Norovirus je veoma zarazan virus koji se prenosi kontaktom sa zaraženom osobom ili kontaminiranim površinama, konzumiranjem kontaminirane vode ili hrane.

Posledice je slabe higijene kako ljudi tako i proizvodnih, trgovačkih prostorija jer se virus prenosi oralno-fekalno - kada stolica ili povraćene mase dospeju do usta zdravih ljudi.

Virus izaziva akutni gastroenteritis, i to već u periodu od 18 časova do tri dana. Bolest počinje naglo, gađenjem, povraćanjem, bolnim grčevima u stomaku tipa i prolivima a može da dođe do toksiinfekcije (drhtavica, povišena remperatura, adinamija, glavobolja, gušobolja, bolovi u mišićima...).

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image