• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od "hoćemo li biti zdravi"još više nas brine HOĆEMO LI IMATI POSAO (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Mesec i po dana po izbijanju epidemije korona virusa u Srbiji građani su se "navikli" na vanredno stanje. Sve manje brinu da li će biti zaraženi, a sve više kako će finansijski isplitivati iz krize koju je u privredi stvorio virus.

Najnoviji rezultati ankete građana pokazuju da se zabrinutost za širenje korona virusa među građanima Srbije smanjila za 10 procentnih poena, i trenutno iznosi 81%, mada briga za lično zdravlje i bližnje beleže neznatan pad.

S druge strane zabrinutost značajno raste - za 12 procentnih poena veća je briga za ekonomiju i lične finansije i sada ona iznosi 42%, podaci Valikona (Valicon), regionalne agencije za marketinško savetovanje i istraživanje tržišta.

Možda će vas zanimati

Zaključno sa četrdesetim danom od početka vanrednog stanja u Srbiji, kada se analiziraju različiti aspekti zabrinutosti građana za posledice epidemije, briga za ekonomske posledice krize zbog koje otkaze daju i u dobrim firmama predstavlja jedini parametar koji beleži rast sa svakim novim merenjem. A snjom dolazi i sumnja u opravdanost ili efikasnost primenjenih mera protiv širenja virusa.

Uprkos tome, briga za ekonomske posledice u Srbiji je i dalje najniža u poređenju sa državama regiona - 42% naspram trenutnih 61%; 55%; 57% u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH respektivno.

Izvor: Ilustracija MONDO/Valicon

UZORAK

"Istraživanje javnog mnjenja u Srbiji i regionu, mart - april 2020. godine" je sprovedeno na "nacionalno reprezentativnom uzorku ispitanika iz Valicon online panela", a sprovedeno je I talas 24-29. mart 2020. godine, n=568; II talas: 08-10. april 2020. godine, n=629 i III talas: 22-25. april 2020. godine, n=504, saopšteno je iz Valikona

Zabrinutost za radno mesto koje je kao brigu naveo najmanji broj ispitanika tokom sva tri anketiranja, posle skoka na 14% u drugom, opada na trenutnih 10% u trećem talasu merenja.

Nakon predstavljanja planova i načina implementacije mera kriznog štaba za otklanjanje posledica epidemije korona virusa po privredu, registrovan je rast brige za ekonomske posledice, a ocena saglasnosti sa ekonomskim merama beleži pad.

Naspram većine ispitanika (55%) koji su krajem marta smatrali da su mere adekvatne, u aprilu je najveći broj onih koji ih smatra delimično odgovarajućim, tačnije 51%, pored njih, svaki deseti smatra da su neprimerene, a 38% ih i dalje smatra adekvatnim.

Budžeti domaćinstava u Srbiji takođe beleže promene. Upitani kakvo je njihovo opšte finansijsko stanje u poređenju sa periodom od pre šest meseci, najveći broj građana Srbije - 38% reklo je da se već nalazi u finansijski lošijem položaju, a pogoršanje očekuje 33% njih. Tek svaki četvrti građanin ne očekuje promene na prihodnoj strani kućnog budžeta i finansijski optimistično posmatra budućnost.

Izvor: Ilustracija MONDO/Valicon

Kada se posmatraju promene u obimu potrošnje, 32% ispitanika je izjavilo se da već sada troši manje u odnosu na proteklih 6 meseci, dok se procenti onih koji očekuju smanjenje u budućnosti, već troše manje i onih koji ne očekuju promene u potrošnji kreću između 22 i 24 odsto.

Anketa

Brine li vas korona više zbog zdravlja ili posla?

  • I jedno i drugo

    34.62% (54)

  • Ne brinem se uopšte, to je naduvana priča

    25.64% (40)

  • Zbog zdravlja, to je najvažnije

    21.79% (34)

  • Džaba mi dobro zdravlje, ako ću ponovo ostati bez posla

    17.95% (28)

Brine li vas korona više zbog zdravlja ili posla?

Rezultati

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

Ja se jako brinem za posao, imam skoro 50 godina, predaleko od penzije, a i pre svega ovoga sam jedva nalazio neke jadne poslove... 😐

Bcb

@Korto i ja radim jadan posao u trgovini.Zivci mi pucaju.Nemam vezu a nisam clan stranje niti mi pada na pamet da se uclanim.

Vart

Strah kod ljudi od neke veće ekonomske krize je bukvalno neosnovan. Naša država će se zadužiti odredjen nivo novca i time će problem biti rešen. U odnosu na svet naš dug je vrli mali oko 30 milijardi evra sto je smešna suma. Grčka koja je malo veća od nas je dužna 400. Naša ekonomija nije povezana toliko na svetske tokove i poprilično je zatvorena. Na primer vratimo se u istoriju ekononska kriza 1929-e se skoro nije ni osetila u Jugoslaviji. Zašto? Jer smo takodje bili zatvorena ekonomija oslanjajući se mahom na poljoprivredu. Kod nas se sve svodi na javni sektor. On zapošljava ljude, oni takođe i troše novac u našoj zemlji i firme rade za taj isti sektor jer imaju nameštene poslove za njih. Znači dve se vrti u krug i to je bicikl ekonomija kako bi neki stručnjaci rekli. To je stagnativno društvo a manjkovi se nadoknadjuju dotacijama od gastabrajtera i zaduzivanjem. Takodje tu su teško može da dođe do nekog većeg potresa.

special image