• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreći u gumari: Mašine pale u 360 fabrika

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Oko 360 domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom gume i gumenih proizvoda pauzu u radu zbog epidemije korona virusa okončaće 4.maja, najavljeno je iz PKS.

Sekretar Udruženja za gumarsku industriju Privredne komore Srbije Dragan Stevanović kaže da su među tim kompanijama i velike fabrike za pneumatike za vozila.

Kada je reč o kompanijama koje se bave proizvodnjom gume, Stevanović je kazao da se u ovoj godini očekuje pad proizvodnje u toj industrijskoj grani ne samo zbog, kako navodi, obustave rada tih firmi u vanrednom stanju u trajanju od 15-20 dana nego i zbog pada tražnje na tržištu evropskih zemalja.

Možda će vas zanimati

Stevanović je za Tanjug rekao i da je danas Vladi Srbije i Ministarstvu trgovine podneta inicijativa za ukidanje privremene zabrane izvoza dezinficijenasa, deterdženata i sapuna.

''Očekuje se da pad tražnje u gumarskoj industriji bude oko 19-20 odsto u ovoj godini'', napominje Stevanović.

USKOČIČE KADA JE BILO NAJTEŽE

Fabrike za proizvodnju dezinficijenasa, alkohola i gasova su zbog povećanja obima proizvodnje radile u tri smene, a više od 30 firmi koje su ranije proizvodile deterdžente i druge hemikalije tokom vanrednog stanje prešle su na proizvodnju dezinficijenasa. ''Tu nam je mnogo pomoglo Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je brzo izdavalo dozvole. Rezultat svega toga je da je tržište zadovoljeno i da imamo viška proizvoda'', kaže Stevanović.

Dodao je da u hemijskom sektoru radi oko 3.000 kompanija koje zapošljavanju blizu 50.000 radnika i da hemijska industrija beleži rast proizvodnje poslednjih godina.

Kako kaže, samo u prošloj godini hemjska industrija je ostvarila izvoz u vrednosti od 2,7 milijardi dolara što je 15,2 odsto ukupnog izvoza Srbije.

''Među deset najvećih izvoznika uvek su tu dve ili tri kompanije iz hemijske industrije'', navodi Stevanović.

On ističe da je i u vreme vanrednog stanja hemijska industrija bila vrlo aktivna, a posebno fabrike koje se bave proizvodnjom industrijskih gasova, medicinskih gasova, alkohola, dezinficijenasa, biocida, kesa za infektivne materijale.

''Te kompanije su podnele veliki teret u ovom periodu jer su, pored osnovne proizvodnje, pokazale i izraženu solidarnost i društvenu odgovornost donirajući i pomažući privremene bolnice'', naveo je Stevanović.

Napominje da u najtežem periodu krize izazvane pandemijom korona virusa nije radilo oko 140.000 radnika, a da je od juče počelo da radi oko 35.000 radnika.

''Firme počinju sa radom i očekujemo da će od 4. do 8. maja svi početi da rade'', ističe Stevanović.

Dodaje da će se po ukidanju vanrednog stanja fabrike uglavnom vratiti na svoju primarnu proizvodnju.

''Osim ako u međuvremenu nisu našle svoje mesto na domaćem i regionalnom tržištu na kojem postoji velika tražnja za našim dezinficijensima, sapunima i sredstvima za pranje'', kaže Stevanović.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image