• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija BiH ponire 3,2 odsto

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Nakon svetske finansijske krize, epidemija izazvana virusom korona predstavlja najozbiljniju pretnju ekonomiji BiH. Zemlja je suočena sa mogućom dubokom recesijom.

 Ekonomska kriza zbog korone u BiH 3,2 odsto Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Procenjeni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,2%, navedeno je u redovnom ekonomskom izvještaju Svetske banke.

Efekti će se osetiti u gotovo svakom sektoru ekonomije, a naročito u turizmu, nekretninama, transportu, veleprodaji i maloprodaji, dok će poremećaj u lancima snabdevanja i manja potražnja od EU dovesti do pada kako industrijske proizvodnje, tako i izvoza robe i usluga, saopšteno je iz Svetske banke.

Možda će vas zanimati

"Najavljeni odgovor vlasti kroz uspostavljanje fonda za ekonomsku stabilizaciju i garantnog fonda može kratkoročno pomoći u ublažavanju ekonomskih i socijalnih posledica ove nezapamćene krize", navedeno je u izvještaju.

Iz Svetske banke navode da, kako se dodatne mere odgovora na krizu budu razvijale, naročito one vezane za uspostavljanje novih fondova, biće važno obezbediti da podrška bude transparentno dodeljena, pažljivo usmjerena, fiskalno održiva, te da se lako može ukinuti kad više ne bude potrebna.

"Od ključnog značaja će biti da se javna potrošnja iskoristi za jačanje ukupne potražnje, uz održavanje sveukupne fiskalne stabilnosti. Osim trenutne krize, bitno je da BiH zadrži fokus na rešavanju svojih dugotrajnih strukturalnih i institucionalnih slabosti", naglašavaju u Svetskoj banci.

Kada je reč o zemljama zapadnog Balkana, u izveštaju se prognozira da će regionalni pad uzrokovan virusom korona iznositi između tri i 5,6 procenata.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image