• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta nam je ODNELA a šta DONELA KORONA... i kako ćemo dalje...

Izvor mondo.rs Izvor Nova ekonomija

Niko u svetu nije imao predstavu da će nešto što se dešavalo u Kini u januaru ovom snagom pogoditi čitavu planetu, ostavljajući razornije posledice nego finansijska kriza 2008. godine, kaže dr Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma.

  Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma o uticaju korona virusa na ekonomiju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Ceo svet, ne samo privreda, bio je apsolutno nespreman za ovo što nam je priredio korona virus. Glavni utisak mi je da je jedan virus bukvalno zaustavio ceo svet i da nam je živote vratio na 'fabričko podešavanje'", rekao je u intervjuu za "Novi magazin" Ronald Zeliger, genelrani direktor Hemofarma i predsednik Nemačko-srpske privredne komore.

Zeliger kaže da je korona donela ogromnu nesigurnost u svakom polju, a određena pomeranja već se dešavaju u globalnoj ekonomiji, ali i u svetskoj politici. Pojedini analitičari idu toliko daleko da tvrde da je pandemija izazvala tektonske poremećaje koji će trajno uticati na pomeranja na globalnoj mapi moćnih.

Možda će vas zanimati

"Mi smo tokom prvih nekoliko nedelja videli da je korona na scenu ponovo vratila države kao moćne političke i ekonomske ćelije. Granice između država su naprasno opet postale važne, a one (države) okrenuli su se sebi i svojim kapacitetima u reagovanju na virus. Još nisam siguran da li je 'ekonomski nacionalizam' doveo do 'političkog' ili se desilo obrnuto", kaže Zeliger.

CIVILIZACIJSKI UDARAC

Udar korona virusa ukinuo je većinu stvari koje život čine lepim i podsetio da smo mnogo toga uzimali zdravo za gotovo. Sada sa setom pričamo o druženju, putovanjima, kulturi i sportu… o ličnim tragedijama da i ne govorim. Međutim, sa sobom je doneo i poplavu raznih teorija zavera koje se u talasima šire preko društvenih mreža. Ponekad mi se učini da je korona učinila dve stvari: naše potrebe svela na one primarne, a uz virus zapatili smo i veliki crv sumnje povodom svega i svačega. Ovaj drugi deo mi je i smešan, a prvi je odveć ozbiljan, kaže Zeliger.

Za njega nema sumnje da će najveća žrtva ove pandemijske krize biti sektor malih i srednjih preduzeća, i to ne samo kod nas u Srbiji već u čitavom svetu. Veliki udar primiće ugostiteljstvo i turizam, ali i (avio)transport, industrija obuće i odeće.

Direktor Hemofarma tu ističe primer velike kompanija, poput Adidasa (zbog koga se digla prašina u Nemačkoj), a koje su tražile pomoć svojih vlada i međunarodnih finansijskih institucija.

"Moramo da imao u vidu da ovde nije reč samo o tome da su troškovi koje one imaju zbog zakupa maloprodajnih objekata i plata desetina hiljada zaposlenih veliki, već i da te kompanije imaju ogromne sponzorske ugovore koje sada zbog neodržavanja sportskih i drugih događaja ne mogu da kapitalizuju", objašnjava Zeliger.

Velika je šansa da će ova kriza pogoditi globalnu privredu jače nego što je učinila finansijska kriza 2008. Krajnje posledice zavisiće umnogome od toga da li će jesen u zdravstvenom pogledu biti bolja i pružiti priliku za oporavak, ili ćemo imati reprizu situacije. "Ovo je za privredu bio 'korona cunami', a na nama je da sada vidimo gde je sistem propuštao i kako da brzo reagujemo. Ja nisam pristalica onih najcrnjih procena da nam sledi recesija slična onoj s početka prošlog veka, mislim da svet ima kapacitete da reaguje, ali moraćemo da budemo brzi, spretni i vrlo pametni kako bismo iz ovoga izašli sa što manje štete", zaključuje direktor Hemofarma.

Za kraj, Zeliger ističe da postoji i jedna pozitivna lekcija koju nam je korona dala – koliko je digitalizacija u svim segmentima značajna.

"Primećujem da su čak i neke 'najkonzervativnije' lokalne firme sada otišle onlajn. Svet posle korone definitivno će biti mnogo više digitalan".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image