• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREDUZIMAČI SE NISU UPLAŠILI: U pravom kvartalu traženo 17% više dozvola

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Broj zahteva za građevinske dozvole nastavio je rast i u prvom tromesečju i to donosi. Čak ni u aprilu pad nije bio previše drastičan, što daje veliki optimizam da će građevinarstvo i u 2020. godini biti motor rasta privrede.

  APR: U prvom kvartalu 16,8 odsto više zahteva za izdavanje dozvola u građevinarstvu Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci APR

Centralna evidencija objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih i drugih dozvola u građevinarstvu je u prva tri meseca ove godine primila 25.410 zahteva, objavio je APR.

To je za 16,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je primljeno 21.760 zahteva, saopštila je danas Agencija za privredne registre (APR).

Možda će vas zanimati

Kada se pogledaju podaci za dva zbog korona virusa "problematična meseca", vidi se da je u martu predat jednak broj zahteva kao i u februaru, a u aprilu (kada je u privredi sve stalo). "samo" za trećinu manje, što daje osnova za optimizam.

Od ukupnog broja podnetih zahteva za izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola, kao i drugih vrsta zahteva za izgradnju, 15.033 zahteva je usvojeno, što je za 25,7 odsto više pozitivno rešenih zahteva nego u istom periodu prošle godine, kada je pozitivno rešeno 11.963 zahteva.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci APR

Prema prognozama analitičara tržišta nekretnina, u  ovoj godini se ne očekuje preveliki pad investicija usled odustajanja investitora. Rast svakako ne bi bio kao tokom 2019. godine, kada je građevinski sektor vukao privredu zbog infrastukturnih radova na putnim koridorimai  gradnji gasovoda Balkanski tok (severni produžetak Turskog toka), ali bi bio sasvim solidan. Kakvo ćebiti stanje posle korona virusa, videćemo.

"A ZAŠTO KASNITE?"

U okviru nadležnosti koje ima, Agencija za privredne registre je u prva tri meseca ove godine kontrolisala poštovanja propisanih rokova u 11.285 predmeta, a u 707 predmeta je od odgovornih lica u nadležnim organima traženo izjašnjenje o razlozima kašnjenja u postupanju po zahtevima za izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola i priključenju na komunalnu i drugu infrastrukturu.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci APR

Cilj kontrole je praćenje rada nadležnih organa i postizanja što veće efikasnosti.

Od uspostavljanja Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih i drugih dozvola u građevinarstvu ;2016. godine i prelaska na potpuno elektronski način rada, uočljiv je trend porasta broja zahteva, istakla je Agencija.

Tako je 2017. godine za 45,5 odsto povećan priliv zahteva u odnosu na 2016, a 2018. je primljeno 8,6 odsto više zahteva nego 2017, dok je u 2019. godini zabeleženo povećanje od 15 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Kako je navela Agencija, podaci iz nedavno objavljenog Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja pokazuju da je poslovanje građevinskog sektora u 2019. godini bilo izuzetno uspešno. Tako je pozitivan rezultat od 37,42 milijardi dinara povećan za 49,2 odsto u odnosu na 2018. godinu, dok je broj zaposlenih povećan sa 5.291 na od 77.770.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image