• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO ZAŠTO: Industrijska proizvodnja dobra, prerađivačka još bolje

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Industrijska proizvodnja u Srbiji imala je u prvom tromesečju, koje se završilo korona krizom i "zaključavanjem" privrede, veoma dobar rast a prerađivačka industrija zabeležila još bolje rezultate.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja je u prvom tromesečju 2020. ostvarila rast od 4,4% međugodišnje, čemu su u najvećoj meri doprineli veća proizvodnja u sektorima prerađivačke industrije i rudarstva.

Prerađivačka industrija je u istom periodu ostvarila rast od 6,1% međugodišnje, uz rast zabeležen u 17 od 24 oblasti, pri čemu je najveći doprinos potekao od veće proizvodnje naftnih derivata, hrane, farmaceutskih proizvoda i električne opreme. Na rastu ovih grana bazira se začuđujući ekonomski rast Srbije u provm tromesečju, od 5 odsto..

Možda će vas zanimati

Industrijska proizvodnja je u martu ostala na gotovo nepromenjenom nivou u odnosu na mart prethodne godine, pri čemu je međugodišnji rast zabeležen u sektorima prerađivačke industrije (2,7%) i rudarstva (0,5%), dok je u sektoru energetike zabeležen međugodišnji pad aktivnosti od 9,8%.

ZAPOSLENOST UKUPNO VEĆA

Republički zavod za statistiku je objavio podatke o kretanju formalne zaposlenosti u prvom tromesečju, gde je ukupan broj zaposlenih viši za 1,8% u odnosu na isti period prethodne godine. Takva kretanja rezultat su veće zaposlenosti u privatnom sektoru, a posmatrano po delatnostima, najveći rast zaposlenosti je zabeležen u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, rudarstvu i sektorima informisanja i komunikacija i saobraćaja.

To se pre svega odnosi, objašnjavaju, na sektor turizma gde je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u martu zabeležen međugodišnji pad dolazaka turista za 56% i njihovih noćenja za 45,7%.

Pri tome, broj noćenja stranih turista manji je za 58,3 posto, dok su noćenja domaćih turista manja za 37,2 odsto.

S druge strane, pandemija se u martu u manjoj meri odrazila na aktivnost u sektoru trgovine, gde je međugodišnji realni rast u martu usporio na 4,4%.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, tokom prvog tromesečja ove godine, robni izvoz je u odnosu na isti period prethodne godine, povećan za 3,1 posto, a uvoz za 7,7%.

"Usporavanje izvoza posledica je smanjene eksterne tražnje usled globalne pandemije i prekida lanaca proizvodnje, dok je rast uvoza u najvećoj meri rezultat rasta uvoza opreme", navode u Narodnoj banci Srbije.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

hvala presvetom efendiji

special image