• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆA PAMET: Bakterijama PROTIV KORONE

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Domaći stručnjaci proizveli su novo sredstvo za borbu protiv širenja infekcije korone. Od virusa na predmetima štiti – bakterija.

  Agrounik proizveo dezinfekciono sredstvo sufrix za borbu protiv virusa korona Izvor: Mondo

Kompanija Agrounik iz Šimanovaca, koja se bavi istraživanjima u biotehničkim naukama, proizvela je dezinfekcioni preparat "surfix" koji na čvrstim površinama - drvetu, pločicama, staklu, metalu..., ubija virus covid-19, a te predmete čuva dekontaminirane u periodu od 24 sata od nanošenja.

Kako je Tanjugu rekla vlasnica kompanije, Snežana Đorđević, preparat je napravljen na bazi bakterije koja preživljava 24 sata na različitim materijalima, a kao takva će pružiti zaštitu od virusa korona.

Možda će vas zanimati

Pojašnjava da je jedan od najvećih razloga što je virus problematičan to što preživljava dosta dugo u spoljašnjoj sredini i tako stvara mogućnost duge kontaminacije.

"Ako pločice operemo sa ovim preparatorom, bakterija preživljava 24 sata i imamo dužu zaštitu. Preparat se može koristiti i za dezinfekciju ruku, pa tako imamo manje mogućnosti da sa neke površine rukama omogućimo dospevanje virusa u naš respiratorni sistem", rekla je Đorđevićeva.

INOVATIVNI I DRUŠTVENO ODGOVORNI

Agrounik je taj projekat dobio preko Fonda za inovacionu delatnost u pozivu covid-19 koji je raspisan po hitnom postupku zbog situacije prouzrokovane epidemijom virusa korona, a s obzirom da se bave mikrobiologijom, vodili su se idejom da bi mikroorganizmi mogli da budu rešenje za dezinfekciju. Kao društveno odgovorna kompanija, Agrounik je odlučio da 10 tona preparata pokloni zdravstvenim ustanovama, bolnicama i tamo gde je najpotrebnije, a drugi deo će biti i u maloprodaji.

Prema njenim rečima, trenutno je industrijska proizvodnja u toku, a sledeće nedelje se može očekivati preparat "surfix" koji će se koristiti tako što će se u četiri, pet litara vode staviti oko 100 mililitara preparata.

"Čisti se džogerom. Mogu se sa njim brisati kvake, staklene površine, drvene površine, plastika, gde god da možemo doći u kontakt, a mogu se dezinfikovati i ruke tim sredstvom, koje su i najveći problem, jer da ne pipamo rukama lice verovatno ne bi preneli virus", pojašnjava Đorđevićeva.

Kada je u pitanju antiviralno dejstvo tog preparata, kako je navela, dokazan je metabolik bakterije koji deluje na lipidnu ovojnicu virusa, koja rasturi, razori, dezintegriše lipidnu viurusnu ovojnicu i njen protein koji je odgovoran za vezivanje virusne čestice za površinu osetljive ćelije domaćina.

"I upravo ta supstanca ne dozvoljava da virus prodre u ćeliju, što i jeste suština", dodaje Đorđevićeva.

Osim kompanije Agrounik, koja je nosilac projekta i bakterije i čitave proizvodnje, na spravljanju tog preparata angažovani su i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Gradski zavod za javno zdravlje i Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu.

Naučne institucije su pratile istraživanja obavljana u okviru kompanije, gde su razmnožavali bakterije i prelazili sa laboratorijske proizvodnje na industrijsku.

"U isto vreme su kolege sa Hemijskog fakulteta pratile naše fermentacije gde su dokazivale prisustvo aktivne susptance i na kraju Institut za veterinarstvo je potvrdio antiviralno delovanje na covid-19", kaže Đorđevićeva.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image