• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JAVNI DUG JOŠ PADA: U martu ispod 52%

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Javni dug Srbije nastavio je da pada i u vreme koje zahvata početak epidemije korona virusa u Srbiji i vanredno stanje. Budžetski deficit oko 400 miliona evra.

Javni dug iznosio je na kraju marta 2020.godine 24,3 milijardi evra, što čini 51,9% bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U odnosu na februar ove godine, martovski nivo javnog duga je u nominalnom iznosu niži za 60 miliona evra, a njegov udeo u BDP-u je manji za 0,1 procentni poen, prema podacima Ministarstva.

Možda će vas zanimati

Na kraju januara ove godine javni dug je iznosio 24,2 milijardi evra, dok je na kraju decembra prošle godine bio 23,9 milijarde evra, što je činilo 52% BDP-a.

Javni dug je tako padao i u martu ali će svakako morati da poraste zbog novih zaduženja države usled paketa ekonomskih mera pomoći privredi i građanima.

Novim kreditima i izdavanjem hartija od vrednoti pokriće se program vredan 4,1 milijardu evra ali, prema očekivanjima Vlade i nedavnom rebalansu budžeta, javni dug u naredne dve godine ne bi trebalo da pređe 60%.

KASA U MANJKU 400 MILIONA EVRA

Deficit republičkog budžeta na kraju prva tri meseca ove godine bio je 46,9 milijardi dinara (oko 399 miliona evra), objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 296,3 milijarde dinara (2,5 milijardi evra), a rashodi su izvršeni u iznosu od 343,3 milijardi dinara (2,92 milijarde evra), objavljeno je na sajtu ministarstva.

Samo u martu deficit je iznosio 46,3 milijarde dinara. U martu su naplaćeni prihodi u iznosu od 91,6 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 81,4 milijarde dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 44,8 milijardi dinara i akciza u iznosu od 18,3 milijarde dinara, navedeno je u saopštenju.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 10 milijardi dinara.

Priliv donacija u martu iznosio je 0,3 milijarde dinara. Rashodi su izvršeni u iznosu od 137,9 milijardi dinara.

Rashodi za zaposlene, u martu, su iznosili 25,6 milijardi dinara, isplata kamata 12,8 milijardi dinara, subvencije, uglavnom poljoprivredne, su iznosile 15,4 milijarde dinara, a transferi Fonda PIO, RFZO, Nacionalne službe za zapošljavanje i fonda Socijalnog osiguranja vojnih osiguranika (SOVO) bio je ukupno 42,6 milijardi dinara.

Najveći deo transvera je prosleđen ka RFZO, u iznosu 29,7 milijardi dinara, uglavnom za borbu protiv pandemije korona virusa.

Prema preliminarnim rezultatima, na nivou opšte države u prvom kvartalu ove godine ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 50,1 milijarde dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 2,9 milijardi dinara.

Izvor: Ilustracija MONDO/Georgi Mitev Šantek

PROČITAJTE I OVO

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Makoni

Hahahahah

Ja

Znaci sad je konacno na nivou koji je preuzeo od zutih lopova 2012. Cestitam, to je uspeh, vidim da je prve 3 godine rastao ludacki brzo, ali drago mi je da su ga preokrenuli.

Ljubitelj

Ide na 80% do kraja godine

special image